content

Carlier

Bekende kantoorvakhandel in Rotterdam; opende in 1902 aan de Kruiskade als papierhandel. Het bedrijf vierde in 2012 het 110-jarig bestaan en noemt zich sindsdien 'dé Lifestyle Kantoorvakhandel van Rotterdam en omstreken'.

Papierwaren

In 1902 richtte Dirk Carlier aan de Kruiskade nummer 12 – ‘bij den Coolsingel’ – een ‘papierhandel’ op. Hij adverteerde in het ‘Rotterdamsch Nieuwsblad’ van 23 mei 1902 met een assortiment bestaande uit post-, schrijf-, teken- en pakpapier, registers en winkelboeken, notitie-, bon-, kwitantie-, telegram- en kasboekjes, touw, zegellak en punaises, briefkaarten, schrijf-, kopieer- en tekeninkten, schrijfpennen van onder andere het merk Perry en Soenecken, en een grote collectie ansichtkaarten. Briefkaartalbums waren verkrijgbaar vanaf 30 cent.

Tekengerei voor de Academie

In augustus breidde Carlier zijn assortiment uit met tekengerei, zoals tekenplanken en tekenhaken, wit en grijs tekenpapier, potloden en conté. Dit was een slimme zet, want met de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen om de hoek was Carlier decennialang verzekerd van een goede klantenkring.

Lederwaren en luxe schrijfartikelen

Aan het eind van het eerste jaar was zijn voorraad bovendien aangevuld met een enorme collectie lederwaren, zoals portemonnees, sigarenkokers, portefeuilles en ‘bril- en lorgnet-etuis’, en andere luxe goederen, als allerlei soorten albums en postpapier, naast vele ‘nouveautés’ kantoor- en schrijfbehoeften. Het was duidelijk dat Carlier was uitgegroeid tot meer dan een ‘papierhandel’. De zaak floreerde zo goed dat in 1912 werd uitgeweken naar de overzijde: Kruiskade 13-15. Luxe artikelen en teken- en schildergerei bleven zijn specialisme.

Familiebedrijf

In 1937 opende zoon Wilhelmus Johannes (Wim) Carlier een winkel aan de Dorpsstraat nummer 81 in Hillegersberg. Daar richtte hij een speciaal hoekje in waar religieuze voorwerpen werden verkocht. Omstreeks 1940 had ook zoon Ben een zaak aan de Beijerlandschelaan nummer 158. Tijdens het bombardement van 14 mei 1940 overleefde de zaak aan de Kruiskade het niet. Carlier opende daarop een nieuwe zaak aan de West-Kruiskade nummer 19. Later verhuisde het bedrijf naar de Beurs aan de Meent. Meent nummer 120 zou de nieuwe vestigingsplaats worden. Grondlegger Dirk Carlier overleed in 1946.

Beroemde klanten

Door de verkoop van tekengerei en schilderslinnen werd de zaak Carlier vaak door kunstenaars bezocht, zoals Dolf Henkes en Herman Paradies. Toen de Franse schilder Paul Signac in 1906 Rotterdam aandeed, kocht ook hij zijn doeken bij Carlier. Terug in Frankrijk vervaardigde hij in zijn atelier een schilderij van de Rotterdamse haven, nu te zien in Museum Boijmans. Na de oorlog bezocht Karel Appel regelmatig de zaak, toen hij materiaal nodig had voor de manifestaties Rotterdam Ahoy’ (1950), E’55 en de Floriade (1960). Voor E’55 beschilderde Appel bij de ingang een 100 meter lange muur met cadmiumhoudende verf, één van de duurste verfsoorten. Bijzonder detail is dat Carlier op de achterzijde van zijn doeken de firmanaam stempelde. Daardoor is het mogelijk kunstenaars te achterhalen die bij Carlier kochten.

Doorstart

In 2006 werd Carlier onderdeel van Paagman Groep Rijswijk. Dit bedrijf kreeg het in 2011 moeilijk door de enorme concurrentie van internet en door het uitbreken van de financiële crisis. Alleen Carlier kon een doorstart maken; voor de filialen van Paagman zat dat er niet meer in. Kantoorvakhandel Carlier, zoals het bedrijf zich nu noemt, concentreert zich zoals van oudsher op luxe kantoorartikelen.