content

De Doelen

Een doelen was een oefenplek voor boogschutters, vaak met een sociëteit erbij. In de doelen van het Rotterdamse schuttersgilde gaven stadsmuzikanten regelmatig concerten. Met de opening van 'De Doelen' in 1966 werd deze traditionele naam voor een concertruimte in ere hersteld.

De Doele bij de Delftsche Poort

Deze naam komen we voor het eerst tegen in de 17e eeuw, toen door een groep stadsmuzikanten regelmatig concerten werden gegeven in een gebouw genaamd ‘De Doele’; het stond aan het Haagscheveer, dicht bij de Delftsche Poort.

Dit gebouw was een vervanging van de in verval geraakte ‘Sint Joris Doele', dat sinds de middeleeuwen de sociëteit was geweest van het gilde van de voetboogschutters. Voetboogschutters oefenden in het boogschieten op 'doelen'. De naam 'Doelen' komt dan ook in veel andere steden voor en verwijst dan vaak naar het oefenterrein van de voormalige schutterij.

De Groote Doelezaal aan de Coolsingel

In 1844 werd ter vervanging van De Doele aan het Haagscheveer de Groote Doelezaal aan de Coolsingel geopend, maar deze moest een kleine eeuw later, in 1930, wegens bouwvalligheid worden gesloten. In 1934 werd de nieuwe, herbouwde Doelezaal in gebruik genomen. Deze werd in mei 1940 bij het bombardement van Rotterdam verwoest.

De Doelen aan het Schouwburgplein

De eerste paal voor het huidige gebouw werd op 9 juli 1962 geslagen door Eduard Flipse (dirigent van het RPhO). Op 18 mei 1966 werd de nieuwe Doelen geopend. Hiermee werd een traditionele naam in ere hersteld. De goede akoestiek van het nieuwe gebouw wordt geroemd.

Bekroning van de wederopbouw

Het nieuwe concert- en congresgebouw was tevens een bekroning van de wederopbouw in de eerste twee decennia na de oorlog. Daarom was de opening speciaal op de traditionele Opbouwdag 18 mei. Het ontwerp is van de Rotterdamse architecten H.M. en E.H.A. Kraaijvanger in samenwerking met R.H. Fledderus.

Gerenoveerd en gemoderniseerd

In 2009 zijn de Grote Zaal, de foyers en de ontvangstruimte gerenoveerd. Hierbij werden onder meer het klimaatsysteem en alle stoelen vervangen, maar de opvallendste vernieuwing was het grote zwevende "technisch plafond" met microfoons en andere apparatuur boven het podium.