content

‘Jonge Spoorzoekers’ in contact met verschillende bevolkingsgroepen

12 juni 2014

Waar kom je vandaan? Waarom ben je naar Rotterdam gekomen? Hoe is het om hier te leven? Een kleine greep uit de vragen van de interviews die ruim 60 brugklassers van het Erasmiaans gymnasium hielden met mensen die uit alle windstreken naar Rotterdam zijn gekomen. De resultaten zijn vastgelegd in tientallen unieke verhalen met foto's die op 17 juni aan het Stadsarchief Rotterdam worden overgedragen.

Het verhaal van de stad
SpoorzoekersSamenleven in de stad gaat niet zonder wederzijds begrip. Daarom zet het Stadsarchief zich in om deze nieuwe verhalen van migranten een plaats te geven. Zo krijgt Rotterdam een beter beeld van het leven van Rotterdammers, waar zij ook vandaan komen. Het Verhaal van de Stad is niet compleet zonder de ervaringen van deze nieuwkomers.

Zelf onderzoek doen
De leerlingen deden mee aan het project ‘Jonge Spoorzoekers’, opgezet door het ICLON* uit Leiden. Dit project, gestart in september 2013, moet er voor zorgen dat leerlingen zelf onderzoek doen naar geschiedenis en hierdoor meer motivatie krijgen voor het vak. Nathalie Lagoutte, docente geschiedenis aan het Erasmiaans gymnasium te Rotterdam, heeft dit project geïntroduceerd op de brugklassen. Zij heeft zelf de ervaring hoe het is om als migrant (uit Frankrijk) de taal te leren, diploma's te halen en werk te vinden in Rotterdam.

* Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing van de Universiteit Leiden