content

Aanwinst: studies en ontwerptekeningen van kunstenaar Kees Timmer

18 september 2018

Het Stadsarchief Rotterdam heeft onlangs een aantal originele studies en ontwerptekeningen van de Rotterdamse kunstenaar Kees Timmer verworven. In de jaren ’50 en ’60 maakte Timmer veel kunstwerken in Rotterdam, waaronder muurschilderingen voor scholen en bedrijven en sculpturen van beton en metaal in de openbare ruimte. Zijn werk is figuratief en kleurrijk, dieren spelen in zijn voorstellingen een belangrijke rol.

Ontwerp muurkunstwerk SchiedamsewegKees Timmer (1903-1978) is misschien niet voor iedereen een bekende naam. Toch is zijn werk op diverse plekken in de stad terug te vinden. Het meest bekend is het muurkunstwerk op het voormalig politiebureau op de Schiedamseweg en het sculptuur de Giraffen (officieel het ‘Buizenplastiek’) op het Noordereiland.

Helaas zijn ook muurschilderingen verloren gegaan door sloop van het gebouw of doordat ze zijn overgeschilderd. Zijn schilderingen voor de bedrijfskantines van scheepswerf Wilton Fijenoord in Delfshaven en de jeugdbibliotheek bij de Nieuwemarkt en voor de kinderslaapzaal in het Zuiderziekenhuis zijn inmiddels verdwenen. Onder de door het archief verworven studies bevinden zich diverse ontwerptekeningen in kleur. In sommige gevallen gaat het om werk waarvan geen foto’s of uitsluitend zwart-witbeelden bekend zijn. Daarom is het archief extra blij met deze aanwinst.

Op dit moment staat Kees Timmer volop in de belangstelling. Op 13 september is een boek over hem verschenen, dat in TENT aan de zoon van de kunstenaar werd aangeboden. Op 23 september start in Museum MORE in Gorssel de tentoonstelling Kees Timmer- Mens en Dier.


Door tussenkomst van de auteurs van het boek heeft het Stadsarchief de ontwerptekeningen en fotomateriaal van de kunstwerken kunnen verwerven.