content

Dag van de Rotterdamse geschiedenis 2017

10 oktober 2017

Op zondag 29 oktober van 12.00 - 13.30 uur is het de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis in Verhalenhuis Belvedère. Het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis 2017 is ‘geluk’. Op 29 oktober brengen we een muzikale ode aan de migratiegeschiedenis van Rotterdam, onder het motto Happy Together.

Dat doen we - Stadsarchief Rotterdam, Museum Rotterdam, Stichting Rotterdamse Geschiedenis Manifestaties en OPEN Rotterdam - in het Verhalenhuis Belvedère. Daar houden we presentaties, optredens en filmvertoningen, en zingen we met zijn allen ‘Happy Together’, want muziek verbindt en maakt gelukkig.

De Geluks-Atlas (2017) voor Nederlandse gemeenten zegt dat inwoners van Ede het gelukkigst zijn. Rotterdam bungelt onderaan, maar zoals Jules Deelder destijds al zei: ‘Ben je gelukkig’? ‘Gelukkig niet.’

Rotterdam is geen Ede(n). Rotterdam is een havenstad, ondernemend, rauw en internationaal. Een dynamische toekomstgerichte stad met aantrekkelijke gebouwen, leuke voetbalclubs en – kenmerkend voor een havenstad - een zeer gemengde bevolking. De verschillende nationaliteiten (circa 170) leven met elkaar, ook wel langs elkaar maar staan zelden of nooit tegenover elkaar. Goed beschouwd leven ze al eeuwen tamelijk ‘happy together.’ Gek eigenlijk dat er nog bevolkingsgroepen ontbreken (er zijn officieel 192 nationaliteiten) in deze boeiende stad met wereldgeschiedenis.

Een havenstad kan in elk geval niet zonder de dynamiek van een in- en uitstromende bevolking. Stilstand is achteruitgang en we willen graag vooruit, happy en happy together.