content

Film over João Silva en Morabeza Records in maart herhaald

2 februari 2017

De korte film 'Morabeza Records, een Kaapverdiaans platenlabel uit Rotterdam' gaat op 17 maart in reprise. Oorspronkelijk zou de film alleen tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam worden vertoond, maar vanwege de grote belangstelling wordt de voorstelling over anderhalve maand herhaald.

Bij de vertoning van woensdagavond in LantarenVenster heeft burgemeester Aboutaleb de door het Stadsarchief Rotterdam gedigitaliseerde muziekcollectie van Morabeza Records symbolisch overhandigd aan consul-generaal Belarmino Monteiro SilvaSymbolische overhandiging van de Morabeza-collectie van Kaapverdië in Rotterdam.

Morabeza Records is opgericht door de Kaapverdische muzikant João Silva (1929), die zich in de jaren vijftig in Rotterdam vestigde. Het platenlabel bracht meerdere LP’s uit met nummers van diverse Kaapverdische artiesten. De bedoeling was daarmee een belangrijk onderdeel van de Kaapverdische cultuur veilig te stellen en bovendien een bijdrage te leveren aan de onafhankelijkheidsstrijd van Cabo Verde. De muziekcollectie van Morabeza Records is vorig jaar verworven door het Stadsarchief Rotterdam en nu dus gedigitaliseerd.

De film van Joop de Jong vertelt het verhaal van João Silva en Morabeza Records. Ook besteedt de film aandacht aan de rol van muziek in de Kaapverdische cultuur. Tijdens de voorstelling van 17 maart wordt ook een oudere documentaire vertoond over de Kaapverdische gemeenschap.

'Morabeza Records, een Kaapverdisch platenlabel uit Rotterdam'
Datum: Woensdag 17 maart
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996