content

Gezocht: hulp bij ontsluiten passagierslijsten Holland-Amerika Lijn

23 oktober 2018

Wie waren de landverhuizers die via Rotterdam naar ‘de nieuwe wereld’ reisden? Help mee om ze vindbaar te maken en ga op velehanden.nl aan de slag om de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn in te voeren. Zo help je mee om een schat aan informatie toegankelijk te maken voor genealogen en andere onderzoekers.

Het Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie slaan op crowdsourcing-platform VeleHanden wederom de handen ineen om de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn beter toegankelijk te maken. het Stadsarchief Rotterdam is al langer verbonden aan het platform WieWasWie. Daar kun je eenvoudig je familiegeschiedenis en stamboom uitzoeken op basis van miljoenen archiefbronnen. Eerder werden de bevolkingsregisters samen met vrijwilligers op VeleHanden.nl ontsloten. Nu doen WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam samen een beroep op de crowd om ook de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn te ontsluiten via de succesformule VeleHanden.

Holland-Amerika Lijn
Van 1873 tot ver in de twintigste eeuw vervoerde de Holland-Amerika Lijn (HAL) zakenlui, toeristen en emigranten naar Amerika. Tussen 1880 en 1920 trokken circa één miljoen Oost-Europeanen via Rotterdam naar Amerika. De HAL had tot in Bulgarije, Letland en Rusland kantoortjes waar kaartjes konden worden gekocht voor de trein naar Rotterdam, de boot naar Amerika en opnieuw de trein naar elk station in de nieuwe wereld.

Schat aan informatie
De passagierslijsten bieden een schat aan informatie voor stamboomonderzoekers, zoals de betaalde reissom, het aantal mensen en soms ook wat voor bagage ze bij zich hadden. Deze informatie kan aanzet geven tot vervolgonderzoek. Zo is in de lijsten bijvoorbeeld te vinden dat de heer Ferrier zijn reis van Rotterdam naar New York boekte vanuit Hamburg. Voor genealogen een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar Hamburgse roots. Een ander voorbeeld is dat van de heer Amstel die een eerste klas hut voor twee personen boekte, een aanwijzing dat hij mogelijk vermogend was.

Hoe werkt VeleHanden?
De originele passagierslijsten zijn ingescand. Invoerders krijgen de scan op hun beeldscherm te zien en
nemen de belangrijkste persoonsgegevens over in een formulier. Omdat elke scan door twee verschillende personen wordt ingevoerd en door een derde gecontroleerd wordt, is de kans op fouten klein. De overgetypte gegevens vormen de basis voor de indexen op de passagierslijsten. Op deze manier worden via WieWasWie.nl en Stadsarchief.Rotterdam.nl zo’n drie miljoen personen vindbaar.

Iedereen kan meedoen
Jong of oud, ervaring of niet, iedereen kan meedoen. En het leuke aan het project is dat je zelf beslist
wanneer en hoelang je aan de slag gaat. Het is leuk werk, zeker als je nieuwsgierig bent naar personen in het verleden. Bovendien kun je punten verdienen die je bij WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam kunt inwisselen voor iets leuks, bijvoorbeeld een rondleiding. .

Ga direct naar het project op VeleHanden.nl https://velehanden.nl/berichten/index/index/project/cbg_index_hal


Dit Velehanden-project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad en Cruise Port Rotterdam.

hal