content

IFFR: Morabeza Records een Kaapverdisch platenlabel uit Rotterdam

11 januari 2017

De Rotterdam Classics filmvoorstelling op het International Film Festival Rotterdam op 1 februari staat dit jaar in het teken van het Morabeza Records.

De Kaapverdische muzikant João Silva (1929) (beter bekend als Djunga de Biluca) kwam in de jaren vijftig naar Rotterdam. Hij richtte het platenlabel Morabeza-records op aan de Beukelsdijk en bracht meerdere LP’s uit met nummers van verschillende Kaapverdische artiesten.

João Silva heeft vanuit Rotterdam meegestreden voor de onafhankelijkheid van Kaapverdië. Amílcar Cabral (leider van de onafhankelijkheidsbeweging) moedigde João Silva aan om de Kaapverdische cultuur veilig te stellen vanuit Rotterdam. Silva: "Het was mijn taak om de cultuur levend te houden; onze cultuur is onze identiteit, die moeten we niet verliezen."

Zijn muziekcollectie is nu door het Stadsarchief Rotterdam verworven en gedigitaliseerd en zal deze feestelijke avond als waardevol erfgoed worden overhandigd aan een vertegenwoordiger van Kaapverdië. Daarnaast wordt een korte film over Silva vertoond: Morabeza Records, een Kaapverdiaans platenlabel uit Rotterdam, een documentaire van Joop de Jong. Aansluitend is er, uiteraard, livemuziek.

Morabeza Records een Kaapverdisch platenlabel uit Rotterdam

Datum: Woensdag 1 februari
Inloop: 19:00 uur, start programma: 19.30 uur
Locatie: LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996

Kaarten via: https://iffr.com/nl/ rotterdam-classics-2017

Rotterdam Classics is een productie van Stadsarchief Rotterdam.

 

iffr