content

Nieuw zoeksysteem voor persoonsgegevens in gebruik genomen

12 april 2017

Het Stadsarchief Rotterdam introduceert vandaag een nieuw zoeksysteem voor gegevens uit de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken. Dat betekent dat het archief binnenkort afscheid zal nemen van de vertrouwde Digitale Stamboom.

Portret van familie Temminck-Ruychaven (1860). Foto: Caro en Van LooBezoekers die gewend waren aan de Digitale Stamboom zullen misschien even moeten wennen aan het nieuwe zoeksysteem. Vooral het scherm waarop de resultaten van een zoekactie worden getoond, ziet er anders uit. Uitleg hierover vindt u in de zoekhulp 'Zoeken op personen'. Bezoekers die specifieke vragen hebben, kunnen telefonisch of per mail contact opnemen met medewerkers van het archief.

Het nieuwe zoeksysteem voor personen bevat gegevens uit historische akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en doop-, trouw- en begraafboeken in de regio Rotterdam. Vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in familiegeschiedenis is het een nuttige online bron. Jaarlijks wordt de database honderdduizenden keren geraadpleegd.

De vernieuwing van het zoeken naar personen is een volgende stap in een twee jaar durend traject, waarbij alle zogenoemde ‘nadere toegangen’ in één computersysteem worden ondergebracht. Daarmee krijgt de bezoeker de beschikking over nieuwe zoekmogelijkheden, zoals het filteren van de zoekresultaten. Vorig jaar zijn de adresboeken en de notariële akten al in een nieuw digitaal jasje gestoken.

Deze verandering was nodig omdat de bestaande programma’s langzamerhand verouderd raakten en gevoeliger werden voor storingen. Gekozen is voor een programma van de makers van het webportaal archieven.nl, dat ook door veel andere archiefinstellingen in Nederland wordt gebruikt. Kritische gebruikers zullen in de beginfase nog tegen enkele onvolkomenheden aanlopen. Zo kan er nog niet gefilterd worden op gezinskaarten. Ook is het sorteren van de zoekresultaten op aktedatum nog niet mogelijk. Dit wordt in de komende weken opgelost.

Binnenkort zijn onze historische persoonsgegevens ook te vinden op WieWasWie en komen ze beschikbaar als open data.