content

Opbouwdag 2018

15 mei 2018

Het Stadsarchief doet mee met het vieren van de wederopbouw. Het is een van de locaties van Opbouwdag 2018, dit jaar op 2 dagen: donderdag 17 en vrijdag 18 mei. Opbouwdag is een oer-Rotterdams evenement dat is ontstaan na het Bombardement in 1940. De Rotterdammers zetten vlak daarna hun schouders eronder om het puin te ruimen en de stad weer leefbaar te maken. De opbouwgedachte was geboren. Na de oorlog werd Opbouwdag een groots Rotterdams evenement van aanpakken en opbouwen.

Er zijn op 17 en 18 mei verschillende activiteiten om de na-oorlogse sfeer van het aanpakken en opbouwen te beleven. Van het bezoeken van een concert, rondleidingen volgen of het doen van een speurtocht.

Bij het Stadsarchief aan de Hofdijk 651 wordt vrijdag 18 mei doorlopend ‘Rotterdam! ... En nu?’  vertoond, een korte film naar aanleiding van de films ‘En Toch…! Rotterdam’ uit 1950 en 1974 van Bureau Voorlichting van de gemeente Rotterdam. Over de grootste wederopbouwplannen en wat er allemaal bereikt was. ‘Rotterdam! ... En nu?’ is gemaakt door Arthur Bueno in opdracht van Stadsarchief Rotterdam voor Rotterdam Viert de Stad. Met medewerking van Instituut voor Beeld en Geluid.

Ook is het Stadsarchief de opstapplaats voor een nostalgische rit met de jaren-50 bus.  De bus rijdt vrijdag 18 mei langs bouwprojecten van nu en uit de wederopbouw en is gratis.

Bekijk het volledige programma op de website van wederopbouw Rotterdam:
https://www.wederopbouwrotterdam.nl/opbouwdag/