content

Platenhoes ’t Asoosjale Orkest Rotterdamse inzending Stuk van het jaar

1 oktober 2018

Oktober is Maand van de Geschiedenis en van 1 tot en met 24 oktober kan iedereen via de website https://www.stukvanhetjaar.nl/nl/rotterdam stemmen op het mooiste, interessantste of meest bijzondere archiefstuk van Nederland. De Platenhoes ’t Asoosjale Orkest uit 1972 gaat dit jaar als Rotterdamse inzending de strijd aan met zo’n 40 andere schatten uit de Nederlandse archieven. Het thema voor de maand van de geschiedenis 2018 is ‘Opstand’ en de Stuk van het Jaar verkiezing haakt daar op aan: de inzendingen hebben een link met het thema.

’t Asoosjale Orkest
Als je voor een dubbeltje geboren bent word je nooit een kwartje. En wat moet je met een bestuur dat meer oog heeft voor stenen dan voor mensen? Nederland rond 1970: Rotterdam ploetert voort aan de wederopbouw. Een succes? Het centrum wordt door bewoners kil, koud, lelijk, en ongezellig gevonden. Zij eisen inspraak en richten actiegroepen op. Jan-met-de-pet krijgt in 1972 muzikale steun uit onverwachte hoek. Onder de naam ’t Asoosjale Orkest brengt een viertal Rotterdammers – geheel in de traditie van grootheden als Koos Speenhoff, Willem van Iependaal en Jaap van de Merwe - opmerkelijke liedjes uit als Stem op mij, de WW en We zijn zo lui. Zie daar de verworvenheden van de welvaartsstaat waarin de gewone man het hoofd boven water probeert te houden. Zij tegen wij: stem op mij https://www.youtube.com/watch?v=DqC7IXBnCE8 , het Asoosjale Orkest als tegenpartij.

Stemmen kan hier: www.stukvanhetjaar.nl/rotterdam

Stuk van het jaar verkiezing
Stuk van het Jaar is het online verkiezing van de Nederlandse archieven. Een diversiteit aan mooie, interessante en soms ontroerende archiefstukken en de daarbij behorende verhalen laten je zien wat er allemaal te vinden is in de 'schatkamers' van de archieven. Stuk van het Jaar is officieel partner van Maand van de Geschiedenis en er wordt intensief samengewerkt.

2018 st vh jaar