content

Portretten bezoekers Pandora's Music Box (1985) te zien in Theater Rotterdam/Schouwburg

11 april 2019

Vanaf vrijdag 12 april zijn op de mediawand in de foyer van Theater Rotterdam/Schouwburg de portretten te zien van bezoekers van het Pandora’s Music Box festival in De Doelen in 1985. Een geweldig tijdsdocument van de postpunk underground scene in de jaren tachtig!

Het Stadsarchief heeft de 6.000 negatieven in haar collectie, maar de komende weken is een ruime selectie dus op groot LED-scherm zichtbaar. Stadsarchivaris Jantje Steenhuis opent de digitale expo op donderdag 11 april.

Het tweedaagse festival vond plaats in 1983, 1984 en 1985 in De Doelen en wordt gezien als de voorloper van Lowlands en Ein Abend in Wien, vanwege de grootse programmering met performance en allerlei acts.  De portretten zijn gemaakt tijdens de derde editie door fotograaf John Groot/Phoxx en zijn assistenten.
Het was verplicht om op de foto te gaan, wie niet wilde werd de toegang geweigerd. Maar met je rug naar de camera staan of op een andere manier onherkenbaar in beeld mocht ook. In totaal bezochten in 1985 zo’n 9.000 festivalgangers Pandora’s festival.

Het idee was om na het festival al die foto’s in de ‘Doos van Pandora’ met een raket de ruimte in te schieten. Dat gebeurde uiteraard niet. Daarna waren de negatieven een tijd onvindbaar. Tot ze een paar jaar geleden werden teruggevonden op zolder bij Berry Visser, medeorganisator van Pandora’s Music box en oprichter van Mojo Concerts.

Dankzij inspanningen van Evan van der Most van Dig It Up zijn de negatieven overgedragen aan het Stadsarchief. Door al deze 6.000 negatieven ook nog eens door vrijwilligers te laten digitaliseren maakte hij ze beschikbaar voor het publiek.
De scans zijn onlangs ook aan het Stadsarchief geschonken.

Kijk voor meer info en een online zoekbank met de portretten op de website van Dig It Up.

Portretten van bezoekers Pandora's Music Box (1985)