content

Stadsarchief verwerft brieven grondlegger Holland-Amerika Lijn

28 juli 2017

Het Stadsarchief Rotterdam heeft ruim 200 brieven verworven van de Rotterdamse ondernemer en politicus Antoine Plate (1845-1927). Dit is een interessante aanwinst, want Plate heeft een belangrijke rol gespeeld in de Rotterdamse geschiedenis. Zo heeft hij aan de wieg gestaan van de Holland-Amerika Lijn. Bovendien is hij lid geweest van de Rotterdamse gemeenteraad, de Tweede Kamer en de Provinciale Staten, en heeft commissariaten vervuld bij diverse financiële instellingen.

Mevr. A.M. Plate, biograaf Len de Klerk en stadsarchivaris Jantje SteenhuisDe brieven beslaan de jaren 1911-1916 en zijn gericht aan zoon Guus en schoondochter Léonie Plate-s’ Jacob, die in deze periode in Nederlands-Indië verblijven. Antoine en zijn vrouw doen daarin uitvoerig verslag – zes tot soms wel tien kantjes per brief – van hun beslommeringen in het moederland. Daarmee geven ze een boeiend inkijkje in het leven van een vooraanstaande Rotterdamse familie aan het begin van 20ste eeuw.

De brieven zijn deze week door Len de Klerk, biograaf van Antoine Plate, en een van zijn nazaten, mevr. A.M. Plate, overhandigd aan stadsarchivaris Jantje Steenhuis. (Foto: Irene Hoekstra)