content

Tien Rotterdamse kunstenaars tekenden Maaskant

14 november 2018

Ter ere van het 40-jarig bestaan van de Maaskantprijs nodigden Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam 10 Rotterdamse kunstenaars uit om hun impressie te geven van één van de vele gebouwen van Maaskant die de stad rijk is. Met deze opdracht willen het Stadsarchief en CBK Rotterdam een oude traditie van stadstekenaars nieuw leven in blazen.

Tot eind jaren ’80  gaf Stadsarchief Rotterdam namelijk jaarlijks opdrachten aan tekenaars om de veranderingen in de stad vast te leggen. In de eerste decennia van de Rotterdamse wederopbouw hielden veel kunstenaars zich al bezig met het vastleggen van de veranderingen in de stad. Rotterdam was wat dat betreft de ideale inspiratiebron.

Wederopbouwachitect

Pim Palsgraaf: Industriegebouw GoudsesingelDe Rotterdamse architect Hugh Maaskant leverde een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Hij ontwierp onder andere het Groothandelsgebouw, het Hilton hotel, de Euromast, de flatgebouwen aan de Lijnbaan en - zijn laatste grote schepping - het Adriaan Volkerhuis aan de Maasboulevard. Maaskant had groot respect voor diegenen die in staat waren hun kennis van en liefde voor de bouwkunst over te dragen en te propageren. Om deze soort activiteiten te belonen, richtte hij in 1976 de Stichting Rotterdam-Maaskant op.

De Rotterdamse kunstenaars Georg Bohle, Ronald Cornelissen, Inge Aanstoot, Nazif Lopulissa, Pim Palsgraaf, Sandro Setola, Sandim Mendes, Marcha van der Hurk, Marcel Swint en Eveline Visser tekenden verschillende Maaskant-gebouwen. Naast de herkenbaarheid van het gebouw moest de tekening ook ruimte geven aan de eigen artistieke interpretatie van de kunstenaars. Kijk voor meer informatie over de betrokken kunstenaars op de website van het CBK.

Persoonlijke ervaring of herinnering

Het resultaat is een serie van 10 tekeningen waarin de kunstenaars vanuit hun eigen stijl en persoonlijke ervaring of herinnering het gebouw hebben weergegeven. Zo ziet Georg Bohle het Groothandelsgebouw als een plek waar de handelaren in zwarte pakken als bezige bijen het gebouw bestormen. Eveline Visser legde de Euromast vast, volgens haar een droomproject van de architect zelf. Ze gaf haar tekening dan ook de titel ‘Maaskant in de wolken’. Zij verbeeldt het kraaiennest als een spaceshuttle te midden van wolken, als uiting van de American Dream in de jaren ’60 .
De 10 tekeningen zijn te zien in de tentoonstelling in de Kunsthal. Daarna worden ze opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

Maaskantroute

Voor wie de gebouwen van Maaskant in het echt wil zien heeft Rotterdam Routes een 5,6 kilometer lange wandeltocht uitgezet. Deze route neemt je mee langs een aantal van zijn meest bekende Rotterdamse gebouwen, waaronder Het Groot Handelsgebouw, Industriegebouw en het Hilton. De route is vanaf 16 november live en te downloaden via de gratis app van Rotterdam Routes.