content

Tienduizendste Groeneveldfoto beschreven

22 juni 2017

Het beschrijven van de collectie van de Rotterdamse persfotograaf Ary Groeneveld (1926-1992) nadert zijn voltooiing. Vandaag passeert het aantal Groeneveldfoto’s in de beeldbank van het Stadsarchief de 10.000. Nog een paar duizend foto’s te gaan en dan zit het werk er op. Naar verwachting zal dat moment nog dit jaar aanbreken.

’Fotograaf Ary Groeneveld aan het werk op de Coolsingel tegenover stadhuis, 1968De foto’s die nu zijn toegevoegd aan de beeldbank stammen voor het grootste deel uit de laatste fase van Groenevelds fotografenloopbaan: de jaren ’70 van de vorige eeuw. Die periode wordt tegenwoordig beschouwd als een omslagpunt in de naoorlogse geschiedenis van de stad: de wederopbouw van het centrum is dan min of meer voltooid, waarna alle aandacht zich richt op het slechte leefklimaat in de oude wijken. Dat gaat gepaard met felle protesten van bewoners tegen het beleid van de gemeente, gebeurtenissen die door Groeneveld uitgebreid zijn gedocumenteerd.

Behalve dergelijke klassieke persfoto’s, omvat het nu ontsloten gedeelte ook diverse portretten van bekende personen. Daaronder veel foto’s van lokale politici, maar ook van sporticonen als voetballer Willem van Hanegem en trainer Ernst Happel. En in 1974 legde Groeneveld, bijna als een paparazzo, een bezoek aan de Euromast van prinses Beatrix en haar gezin vast op de gevoelige plaat.

Eind jaren ’70 verwierf het Stadsarchief Rotterdam Groenevelds bijzondere collectie persfoto’s uit de jaren 1956-1978. In totaal gaat het om ongeveer 80.000 negatieven. Met een klein team van vrijwilligers is het Stadsarchief ruim vijf jaar geleden begonnen de verzameling voor een groot publiek toegankelijk te maken. De gehele collectie werd bekeken, waarna een selectie van circa 12.000 negatieven is gedigitaliseerd. Daarna begon de grootste klus: het omschrijven van de foto’s. Vandaag is de mijlpaal van 10.000 beschrijvingen gepasseerd, die allemaal online beschikbaar zijn via de beeldbank van het Stadsarchief.