content

Audio bewaren

De oudste grammofoonplaten bestaan uit een kern van glas, metaal, karton, zink of kunststof met een deklaag van schellak, acetaat of was. Later wordt gekozen voor materialen als bakeliet, vinyl en andere kunststoffen.

Grammofoonplaten

Een grammofoonplaat wordt geperst met een matrijs en is gemaakt van kunsthars (bijvoorbeeld bakeliet en schellak) en kunststof. De meest voorkomende formaten zijn 7 inch (17 cm), 10 inch (25 cm) en 12 inch (30 cm). De meest voorkomende draaisnelheid van kunstharsplaten is 78 toeren per minuut. De meest voorkomende draaisnelheden van kunststofplaten, waaronder vinyl, zijn 45 toeren en 33 toeren.

Het is aan te raden om grammofoonplaten op een gegeven moment te digitaliseren naar een WAV-bestand. Bewaar deze WAV-bestanden in ongecomprimeerde vorm op de harde schijf van uw computer. Speel de files steekproefsgewijs af op de computer en luister of het geluid goed is. Maak een kopie aan van dit WAV-bestand en bewaar dit op een tweede harde schijf van uw computer. Gebruik een freeware audioprogramma zoals Audacity om deze kopie in te lezen, te bewerken of over te zetten op MP3. Hiervoor zijn acceptabele luidsprekers noodzakelijk, pc-speakertjes voldoen niet. Als u het bewerkte bestand wilt gebruiken voor bijvoorbeeld afspelen, maak dan een gebruikskopie op cd of schrijf het over naar een MP3-speler.

Afspelen en bewaren

Als u gebruik maakt van een platenspeler om de grammofoonplaat af te spelen, zorg er dan voor dat u het oppervlak van de langspeelplaat niet aanraakt. Hanteer langspeelplaten alleen aan de buitenste rand en bij het bedrukte etiket in het midden. Zorg dat de plaat volkomen gecentreerd en volkomen vlak op het draaiplateau past. Zet een schone naald met de juiste naaldhoek en de juiste naalddruk op de juiste plaats (buitenkant) van de schone plaat. Regel daarna de juiste draaisnelheid en signaalsterkte alvorens te gaan afspelen. Stop het afspelen van de plaat bij gebreken zoals een gewelfde plaat of als de naald uit de groef wipt.

Grammofoonplaten zijn gevoelig voor stof. U kunt daarom de platen het beste per stuk verpakken in zuurvrije papieren binnen- en buitenhoezen. Zorg dat de open zijde van de beide hoezen niet samenvalt. Plaats de grammofoonplaten rechtop tegen elkaar op een plank. Zorg dat de grammofoonplaten niet kunnen wegzakken.

Cassettebanden

Cassettebandjes zijn kwetsbaar en lijken wat dat betreft op videobanden. Bij cassettebandjes speelt ook mee dat afspeelapparatuur zoals een taperecorder niet of nauwelijks meer verkrijgbaar is en in veel huishoudens vervangen is door een cd-speler. Het is daarom belangrijk dat cassettebandjes zo snel mogelijk worden gedigitaliseerd. De digitale bestanden bewaart u op de harde schijf van uw computer. Als u het digitale bestand wilt bewerken, raadplegen of afspelen, maak dan een kopie op een andere harde schijf van uw computer en schrijf deze kopie na bewerking over naar een cd of MP3-speler .

Mocht u toch nog beschikken over een afspeelapparatuur in de vorm van een taperecorder of cassettedeck, hanteer de cassettes aan de harde PVC buitenkant. Plaats geen vingers, pennen of potloden in de openingen van de cassettebandjes. Spoel de cassette na het afspelen altijd terug.

Geluidsbanden afspelen

Speel geluidsbanden en andere magneetbanden alleen af op geschikte formaatspecifieke afspeelapparatuur. Bij een ‘open reel-systeem’ is het belangrijk te weten op welk type apparaat een band afgespeeld kan worden, omdat anders de banden of het apparaat onherstelbaar beschadigen. Vermijd stof en vingerafdrukken op de tape:  de zuren die de huid afscheidt tasten de drager aan. Spoel de band eerst heen en terug voordat u de band uit de afspeelapparatuur haalt. Let hierbij op dat de band gelijkmatig wordt teruggespoeld. Speel de band niet meer af als de band bij het spoelen een vreemd geluid maakt of op een andere manier niet goed loopt