content

Digitale bestanden en media bewaren

De cd wordt door Sony op 1 november 1982 in Japan geïntroduceerd en vier maanden later ook door Philips in Eindhoven. In de loop der jaren wordt de cd steeds meer gebruikt voor het opslaan van andersoortige gegevens zoals de cd-rom en de cd-video. De cd is tevens de voorloper van de meer geavanceerde dvd.

De dvd (digital versatile disc) wordt eerst ontwikkeld onder de naam ‘digital video disc’,
maar blijkt al snel meer toepassingen te hebben dan alleen video. De dvd wordt vooral gebruikt voor het distribueren van speelfilms en computersoftware en voor het opslaan van digitale data.'

Cd's en dvd's bewaren

De levensduur van een cd of dvd hangt af van de kwaliteit van de fabricage en de manier waarop de schijf wordt beschreven, bewaard en behandeld. In optimale bewaaromstandigheden kunnen cd’s en dvd’s ongeveer vijftig jaar meegaan. Zelf gebrande cd’s gaan veel korter mee, variërend van drie maanden tot maximaal vijf jaar. De apparatuur om cd’s en dvd’s af te spelen kan bovendien in de loop van de jaren in onbruik raken.

Bewaar een cd of dvd niet op een warmtebron zoals een centrale verwarming en leg hem ook niet in het zonlicht. De beste bewaartemperatuur ligt tussen de 2˚ Celsius en de 18˚ Celsius bij een relatieve vochtigheid van 40 tot 50%. Door zonlicht of hoge temperaturen kunnen de gegevens verloren raken. Berg de cd en dvd na gebruik in zijn doosje op. Bewaar een hoesje niet in het doosje, het papier kan vocht aantrekken en zuur zijn. Stapel de cd’s en dvd’s niet op elkaar, maar plaats de doosjes rechtop op de plank.

Schoonmaken van cd's

Houd de cd of dvd bij de rand vast. Plaats geen vingers op de onder- of bovenkant van de cd of dvd. Vermijd krassen, stof of vlekken op beide zijden van het schijfje. De labelzijde van een cd of dvd is kwetsbaarder dan de onderkant. Verwijder stof en vlekken met een schone, zachte katoenen doek. Wrijf van de binnenkant van de cd of dvd naar de buitenkant. Wrijf niet in cirkels.

Gebruik geen stickers direct op een cd of dvd. Lijm van de stickers kan reageren op de onderliggende lagen van de cd of dvd, waardoor de daar opgeslagen informatie verloren raakt. Breng een etiket aan op de buitenzijde van het doosje of schrijf op het etiket van de cd met pennen die hiervoor verkrijgbaar zijn bij elke schrijfwarenzaak of warenhuis. Ook kunt u op cd’s met een printbare laag de informatie op de cd branden.

Cd's branden

Gebruik alleen cd’s van goede kwaliteit om zelf te branden. Controleer of de cd geen krassen, vlekken of vingerafdrukken heeft. Schrijf de cd in één sessie en sluit de cd onmiddellijk af. Plaats als het even kan geen audiotracks en databestanden op dezelfde cd. Gebruik de ‘disk-at-once’ schrijfmethode en maak indien mogelijk eerst een ‘image’ van de cd die u wilt branden op de harde schijf. Gebruik zoveel mogelijk gestandaardiseerde bestandsformaten en vermijd compressies. In plaats van Kodak Photo CD’s met ImagePac-bestanden kunt u beter gewone cd’s gebruiken. Schrijf de cd’s niet in een te hoge snelheid. Algemeen wordt voor dvd 2x of 4x speed aanbevolen en voor cd’s 16x 24x speed. Dit duurt wel langer, maar de kans op fouten is kleiner.

Controleer of de cd of alle benodigde bestanden bevat en of de bestanden correct gekopieerd zijn. Hiervoor bestaan verschillende computerprogramma’s zoals het Windows-programma Windiff. Windiff is vrij beschikbaar op de website. Andere freeware programma’s zijn Filecheck of CDCheck.

Digitale foto's

Digitale foto’s worden gemaakt met een digitale camera in een JPEG-, TIFF- of RAW- bestandsformaat. Dit is een gestandaardiseerd formaat. Digitale foto’s kunt u tijdelijk bewaren op een geheugenkaartje in de camera. Als de foto’s van hoge kwaliteit zijn, nemen ze veel ruimte in beslag van de opslagcapaciteit van het geheugenkaartje.

Digitale foto’s worden het best bewaard op de harde schijf van de computer. Als de foto’s in een gesloten bestandsformaat zijn opgenomen, zorg er dan voor dat ze in een open (gestandaardiseerd) formaat zoals ‘Uncompressed TIFF of JPEG’ worden omgezet, voordat u ze definitief in uw fotoarchief bewaart. Het is verstandig om de foto’s niet op te slaan in een gecomprimeerd bestand. Wanneer enkele bits in het gecomprimeerde bestand corrupt raken, bestaat het gevaar dat u het bestand niet meer kunt openen. U loopt een grote kans alle foto’s te verliezen.

 Bewaren van digitale foto's

Controleer voor alle zekerheid of  de juiste gegevens van de foto’s zijn vastgelegd: datering, formaat, grootte en gegevens over wijzigingen.

Plaats uw originele foto’s en veiligheidskopieën nooit op dezelfde harde schijf. U kunt werkkopieën op uw harde schijf bewaren en de originele digitale foto’s en eventuele backups bewaren op een tweede harde schijf van uw computer. Als u backups bewaart op een externe harde schijf, koppel deze dan aan uw computer zodat deze ook actief blijft werken. Een niet werkende harde schijf slijt sneller.

Ordening

Door de opkomst van de digitale fotografie verzamelen we steeds meer foto’s op de harde schijf. De kunst is om in die uitgebreide fotoverzameling een bepaalde foto terug te vinden.  De eenvoudigste manier van ordenen is het maken van een mappenstructuur op uw harde schijf met bijvoorbeeld Windows Verkenner. U kunt de mappen chronologisch ordenen of per onderwerp met datumvermelding. Kies voor elke map een betekenisvolle naam, zodat u het bestand niet hoeft te openen om de inhoud te kennen. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat u geen extra software nodig hebt.