content

Zoeken in adresboeken

Open de zoekinterface voor het doorzoeken van de adresboeken. Via de zoekbalk linksboven in het scherm kunt u gewenste termen opgeven. Vervolgens kan het zoekresultaat verfijnd worden door aan de rechterzijde te selecteren op Hoofdstuk (bijvoorbeeld ‘alfabetische naamlijst’ of ‘bedrijven en beroepen’), Jaar van uitgave, Titel of Wijknummer.

Binnen de adresboeken kan o.a. gezocht worden naar:

  • Rotterdamse straten – bijvoorbeeld Hoogstraat of “Hoogstraat 7” wanneer u een huisnummer weet;
  • Persoonsnamen – bijvoorbeeld Klein of specifieker “J. J. Klein”, maar ook ”Klein, J. J.” en “Klein (J. J.)” komen voor.
  • Beroepen, Bedrijven, instellingen, verenigingen – bijvoorbeeld boekdrukker, wijnkoopers OR wijnkopers.

Bladeren door deze bron is mogelijk door links op het scherm een adresboek aan te klikken. Hier vindt u alle jaargangen in chronologische volgorde. Wilt u vanuit de inhoudsopgave van een adresboek direct door naar de gewenste pagina dan kunt u het betreffende paginanummer in het midden bovenaan intypen bij pagina aanduiding; vervolgens klikt u op Ga.

Het zoekresultaat toont een presentatie van de originele pagina uit het adresboek en daarnaast, aan de rechterkant, een tekstversie. Houdt u er rekening mee dat er een foutmarge van ruim 15 procent zit in de herkenning van de letters. U kunt uw zoekresultaat verbeteren door een gedeelte van het woord in te tikken met een *. Deze ‘wildcard’ kunt u ook midden in het woord gebruiken om één of meer letters te vervangen.