content

Zoeken in adresboeken

Dit een praktische zoekinstructie waarin stap voor stap staat uitgelegd wat de zoekopties zijn binnen adresboeken. Wilt u meer weten over de de inhoud van de adresboeken? Raadpleeg dan de archiefwegwijzer. Heeft u vragen en/of opmerkingen die hiermee niet beantwoord zijn, neem dan contact met ons op.

Beginscherm

Open de zoekinterface voor het doorzoeken van de adresboeken. Via de zoekbalk linksboven in het scherm kunt u gewenste zoektermen opgeven. Vervolgens kan het zoekresultaat verfijnd worden door aan de rechterzijde de filters te gebruiken.

Eerste zoekopdracht

Binnen de adresboeken kan o.a. gezocht worden naar:

  • Rotterdamse straten – bijvoorbeeld Hoogstraat of “Hoogstraat 7” wanneer u een huisnummer weet;
  • Persoonsnamen – bijvoorbeeld Klein of specifieker “J. J. Klein”, maar ook ”Klein, J. J.” en “Klein (J. J.)” komen voor.
  • Beroepen, Bedrijven, instellingen, verenigingen – bijvoorbeeld boekdrukker, wijnkoopers OR wijnkopers.

Het zoekresultaat toont een presentatie van de originele pagina uit het adresboek en daarnaast, aan de rechterkant, een tekstversie. U kunt uw zoekresultaat verbeteren door een gedeelte van het woord in te tikken met een * (bij onzekerheid 1 of meer tekens) of ? (bij onzekerheid 1 teken). Deze ‘wildcards’ kunt u ook midden in het woord gebruiken om één of meer letters te vervangen.

De adresboeken zijn doorzoekbaar gemaakt met behulp van OCR (automatische tekenherkenning). Dit is niet geheel foutloos, met name in de adresboeken tot ongeveer 1860 is een deel van de namen en adressen niet goed herkend. Ook na deze jaren zijn er herkenningsfouten. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van de genoemde wildcards.

Andere zoekmethoden

Mocht een zoekopdracht tot geen resultaten leiden kan er gebladerd worden door de adresboeken. Begin dan door te filteren op alle inhoudsopgaven en eventueel het jaar waarin u wilt zoeken. Via de inhoudsopgave per jaar kunt u gelijk doorbladeren naar de pagina. Het gevonden paginanummer typt u in het veld midden boven in uw scherm.

De 'inhoudsopgave alfabetisch' geeft een lijst van bedrijfstakken en beroepen met verwijzing naar de juiste pagina.

Wilt u de lijst van inwoners per straat raadplegen uit de periode tot en met 1898, dan doet u dat als volgt:

- voor de periode 1869-1898 filter op Inhoudsopgave straten (alfabetisch). Zoek in de inhoudsopgave naar de straat en vul het paginanummer in het veld Pagina midden boven op uw scherm. Klik op Ga en u komt automatisch terecht op de pagina waar de gezochte straat staat.

- Voor de periode voor 1869 zoekt u eerst in het adresboek van 1869 op in welke wijk de straat was (zie boven). Vervolgens filtert u in het gezochte jaar op wijknummer en bladert tot u de juiste straat tegenkomt.