content

Zoeken in digitale stamboom

In het algemeen geldt: hoe scherper u de vraag formuleert, hoe gerichter er wordt gezocht. Kies niet teveel bronnen tegelijkertijd en selecteer de periode zo precies mogelijk. Niet alle naamvelden hoeven ingevuld. De familienaam is meestal voldoende. Heel algemene vragen (bijvoorbeeld: de voornaam “Jan” tussen 1600 en 1900) leveren zoveel treffers op, dat de informatiewaarde nihil is. Alleen de eerste 250 gevonden treffers worden getoond.

Het overzicht met resultaten wordt gesorteerd door op de onderstreepte tekst boven de kolommen te klikken. Dit maakt sorteren op naam, datum, bron, rol en plaats mogelijk.

Wildcards

Bij het zoeken kunnen wildcards worden gebruikt.. Voorbeeld: wordt gezocht naar Elisabeth of Elsbeth, dan kan de zoekvraag El*beth ingevoerd worden zodat beide voornamen gevonden worden. Bij wildcards komt de * in plaats van 1 of meerdere karakters en de ? Voor 1 karakter. Zoek bijvoorbeeld Jan of Jans, dan wordt de zoekvraag Jan? Zoek naar Jan, Jans, Jansen of Janssen, dan wordt de zoekvraag Jan*. Ook als u niet weet of de gezochte persoon meerdere voornamen had, gebruikt u *.

Geavanceerd zoeken

Binnen dit scherm kan worden gezocht binnen een specifieke periode, waarbij ook de dag en de maand gespecificeerd kan worden. In deze velden kunnen alleen alfanumerieke karakters (cijfers 0 t/m 9) ingevoerd, dus gebruik van wildcards is niet toegestaan. De velden dag en maand kunnen met of zonder voorloopnullen ingevoerd worden.

De optie statistisch zoeken geeft de mogelijkheid te zoeken op aantal en niet op inhoud van de bronnen. Er volgt dus een getal als resultaat. Bij deze optie wordt altijd het specifieke resultaat getoond ook als het er meer dan 250 zijn.

Bij geavanceerd zoeken kan ook gezocht worden naar 2 personen tegelijk, bijvoorbeeld een echtpaar. U kunt de rol die de persoon binnen de akte gespeeld heeft, selecteren, en zoeken op herkomst van de betreffende persoon. Binnen het zoekveld herkomst kunnen geen wildcards gebruikt worden. De gezinskaarten kunnen niet worden doorzocht met behulp van geavanceerd zoeken.