content

Zoeken in Rotterdams Jaarboekje

De zoekfunctie bevat een controle die er voor zorgt dat woorden waarvan de spelling in de loop der tijd is gewijzigd, met hun hedendaagse variant gevonden worden.

Snel zoeken

Elk woord geeft als resultaat alle artikelen waarin dat woord voorkomt. Bij invoer van meerdere woorden wordt elk woord afzonderlijk gezocht. De kans bestaat dit (te) veel treffers geeft. Wildcards Op een deel van een woord kan gezocht worden door een asterisk (*) te gebruiken. Stad* geeft stadhuis en stadsontwikkeling als resultaat

Uitgebreid zoeken

Uitgebreid zoeken geeft de volgende mogelijkheden om een zoekopdracht te verfijnen:

‘Met alle woorden’: alle woorden moeten in de getoonde pagina’s voorkomen. ‘Met een van de woorden’: minstens een van de woorden komt in de getoonde pagina’s voor. ‘Zonder de woorden’: de pagina’s waarin deze woorden voorkomen worden niet getoond. ‘Van jaar’ en ‘T/m jaar’: de getoonde artikelen dateren uit deze jaren. ‘Van Auteur’: hier kan een auteur geselecteerd worden. ‘Titel’: zoek op woorden in de titel. Let op! Uitgebreid zoeken gebruikt de zoekknop onderaan de pagina. De knop boven ‘Uitgebreid zoeken’ hoort bij de snelzoekfunctie.

Zoekresultaten

De resultaten verschijnen in het middelste scherm. Elke pagina wordt als een afzonderlijke treffer weergegeven. het resultaat wordt getoond in een nieuw presentatiescherm.

Bladerfunctie

Een pagina wordt getoond in het presentatiescherm. U ziet het artikel in zijn originele vorm. Door op de bladzijde te klikken, gaat u naar de bladerfunctie. Deze functie kunt u ook activeren met de knop ‘Bladeren’, bovenin het scherm. Met de bladerfunctie navigeert u naar andere pagina’s in het getoonde jaarboekje. Met de enkele pijltjes gaat u naar de voorgaande of volgende bladzijde, met de dubbele pijltjes gaat u naar de eerste of de laatste pagina van het boekje. Zoekt u een artikel van een specifieke auteur, selecteer dan een naam in de auteurslijst rechtsonder op de pagina.

Wilt u een ander jaarboekje bekijken, dan gebruikt u de scrollbar onder ‘Navigeer naar jaar’, links op de pagina.

Artikel printen of verzenden

U kunt het artikel ook weergeven in een printvriendelijke versie: klik daarvoor de optie 'Artikel' of ‘Pagina’ aan. Het artikel wordt dan beschikbaar gesteld in pdf-formaat. Om het af te drukken, klikt u op het printericoontje in uw pdf-reader; door op het e-mailicoon te klikken kunt u het artikel of de pagina verzenden.

Let op! U kunt een artikel alleen in zijn geheel verzenden of afdrukken vanaf de eerste pagina van het betreffende artikel. Als u een pagina elders in het artikel hebt geopend, kunt u alleen die pagina afdrukken of verzenden.