Het Rotterdam van Carl Emil Mögle

Vanaf 23 januari ligt het boek 'Carl Emile Mögle, fotograaf te Rotterdam 1885-1910' in de winkel. Mögle heeft Rotterdam omstreeks 1900 veelvuldig gefotografeerd. Zijn werk, dat vooral stads- en havenbeelden bevat, valt op door scherpte, detaillering en perfecte camerastandpunten. Het boek, samengesteld door Joop de Jong, bevat tientallen foto's uit de collectie het stadsarchief.


Rotterdamdag IFFR

Op vrijdag 24 januari staat het IFFR in het teken van Rotterdamse makers. Die dag kun je in LantarenVenster de hele dag terecht voor films van en over Rotterdammers. Een dag vol lange en korte films, documentaires, videoclips, experimenten, gesprekken en meer – alles Rotterdams. Stadsarchief Rotterdam heeft bijgedragen aan deze dag. Onze tips:


Het Rotterdams jaarboekje 2019 is uit!

Op donderdag 28 november is in de Willem de Koning Academie het Rotterdams Jaarboekje 2019 gepresenteerd. Het eerste exemplaar van het jaarboekje werd uitgereikt aan Fenna de Vries, de weduwe van Co Westerik.


In 2 stappen naar een nieuwe site

Nieuws

Het Stadsarchief Rotterdam vernieuwt zijn website. Dat doen we in twee stappen: op 13 september vervangen we de buitenkant, in de maanden daarna gaan we aan de slag de zoeksystemen daarachter. Aan het eind van het jaar moet de klus helemaal zijn geklaard.


Getekend: Rotterdam!

Vanaf zaterdag 9 november toont de Kunsthal Rotterdam, onder de titel ‘Getekend: Rotterdam!’, het resultaat van een kunstopdracht van het Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam.


Weekblad Groot Rotterdam gedigitaliseerd

Het geïllustreerde familieweekblad ‘Groot-Rotterdam’ is nu te bekijken op Delpher. Het tijdschrift was populair in de jaren tussen de twee wereldoorlogen: in zijn hoogtijdagen kende het een oplage van ruim 100.000 exemplaren. ‘Groot-Rotterdam’ stond bekend om zijn fraai afgedrukte foto’s van de stad en de directe omgeving.


The Big Picture van duurzame toegang (WDPD)

BehoudE-depot

7 november is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Archieven, musea en andere instellingen besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Stadsarchief Rotterdam en Het Nieuwe Instituut organiseren die dag een evenement met als thema ‘The Big Picture’. Dat doen zij in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.


Stadstekenaars tonen eerste werk

Nieuws

De stadstekenaars van Rotterdam hebben hun eerste tekeningen afgerond. Op 12 september kwamen de drie kunstenaars - Cox Janssens, Isra Paez en Kay Hessels- naar het Stadsarchief om hun werk aan de jury te presenteren.


Historische clubbladen Feyenoord, Sparta en Excelsior digitaal

RotterdamGeschiedenisDigitaliseringErfgoed

Hoe werden voetbalwedstrijden in de jaren twintig en dertig verslagen en hoe zag het verenigingsleven er uit bij Sparta, Feijenoord en Excelsior? U leest het op Delpher. Deze week zijn de vooroorlogse bladen van deze Rotterdamse clubs beschikbaar gekomen op het platform van de Koninklijke Bibliotheek.


Stadsarchief biedt onderdak aan bibliotheek Boijmans

BibliotheekCultuurNieuws

Het Stadsarchief Rotterdam heeft een logé. Vanwege de grootschalige renovatie van Boijmans Van Beuningen heeft de bibliotheek van het museum onlangs zijn intrek genomen aan de Hofdijk 651.


Stadstekenaars 2019 aan de slag

CultuurNieuwsVerwerving

Drie jonge kunstenaars zijn van start gegaan om in opdracht van het Stadsarchief en CBK Rotterdam de stad te tekenen.


Bijzondere collectie bedrijfsfoto's nu online

Na jaren bij het Stadsarchief op de plank te hebben gelegen, is de bijzondere collectie van de Rotterdamse fotograaf Frans van Dijk nu online te bekijken. Een flink deel van de ruim 5000 glasnegatieven bestaat uit opnamen die Van Dijk in de jaren 1920-1975 maakte bij allerlei bedrijven in de stad.