Nijverheidstentoonstelling worden in Nederland sinds de Franse tijd met enige regelmaat gehouden. Het achterliggende idee is om (buitenlandse) vakgenoten en geïnteresseerden kennis te laten maken met alle verworvenheden op het gebied van industrialisatie, techniek, kunst en nijverheid. Uiteraard ligt de nadruk van deze Rotterdamse tentoonstelling op de haven, scheepsbouw en andere havengerelateerde industrie.

De Hallen

Symmetrisch over het terrein verspreid liggen vier grote tentoonstellingshallen van 60 bij 120 meter. De witgeschilderde hallen bestaan uit lichte constructies van staal, hout en glas.

Hal A, ‘de Metaalhal’ wordt geheel in beslag genomen door het thema Haven. Over de gehele lengte van de hal ligt een maquette van de loop van het Waterweggebied en de Nieuwe Maas met daarlangs modellen van scheepswerven en fabrieken. In de hal zijn veel schaalmodellen van schepen en machines aanwezig. In het totaal zijn ruim 70 bedrijven vertegenwoordigd in Hal A. Zowel de Holland-Amerika Lijn als de Rotterdamsche Lloyd tonen er inrichtingen van toekomstige schepen. Ook zijn er twee stands ingericht die te maken hebben met de luchtvaart. Zo is er een stand van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën (KLM) met een nagebouwde cockpit die het uitzicht van een piloot, landend op Schiphol, nabootst. In de Nenijto bioscoop draaien non-stop films van Nederlandse bedrijven. De bioscoop en de Waterwegmaquette vormen de belangrijkste attractie van Hal A. (Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

Een Tunesische markt en 'de huis-televisor' 
De toevoeging ‘internationaal’ aan de naam van de tentoonstelling heeft uiteraard te maken met de aanwezigheid van  buitenlandse vertegenwoordigers. Deze zijn  te vinden in Hal B, waar de Britse en Franse afdeling de meeste aandacht trekken. Frankrijk heeft namelijk een Arabische ‘souk’ (markt of overdekte straat) laten nabouwen. In een straat van kleine kraampjes verkopen een tiental Noord-Afrikaanse handwerkslieden onder andere lederwaren, aardewerk, tapijten en juwelen. Vanuit een koffiehuis met Arabische muziek hebben de gasten zicht op de bedrijvigheid van de Souk. De Engelse inzending wordt, evenals de Franse, gekenmerkt door producten uit de koloniën. Hier is een stand ingericht die geheel gewijd is aan Australië waar bezoekers inheemse land- en tuinbouwproducten bekijken, een Kia Ora drinken of zich laten verbazen door de boemerang.

Bijzonder is de stand van de Baird International Television Company. Dit bedrijf zou de eerste ‘huis-televisor’ demonstreren in Nederland. Het is in 1925 de Schotse wetenschapper John Logie Baird gelukt om voor het eerst draadloos beelden over te brengen met behulp van een zender en een ontvanger en een kartonnen Nipkowschijf. De aankondiging dat Baird op de Nenijto een demonstratie zou geven van zijn televisor, het éérste kant-en-klare televisietoestel, zorgt voor veel publiciteit. De langverwachte televisiedemonstratie wordt echter steeds uitgesteld. Om onduidelijke redenen ontgaat Rotterdam uiteindelijk deze primeur.

Voeding en Kunst
In de derde Hal zijn veel technische inzendingen te vinden o.a. van Philips, Brandspuitenfabriek A. Bikkers uit Rotterdam, R.S. Stokvis, de Rotterdamsche Drukkerij en de firma H.A. Reens die Seintoestellen produceert en vele andere Nederlandse bedrijven. De laatste hal is gereserveerd voor de voedings- en genotmiddelenindustrie. Uiteraard is Van Nelle hier aanwezig met een presentatie ingericht door kunstenaar Jac. Jongert. In Hal D is ook een aparte expositieruimte voor schilderijen ingericht waar onder andere het werk van de Haagse Schoolkunstenaars P. Gabriël en H.W. Mesdag te zien is. Op de Nenijto zijn ook jonge Rotterdamse kunstenaars vertegenwoordigd onder de naam ‘Vandaag en morgen’. Tot deze groep horen bijvoorbeeld de Hillegersbergse schilder en beeldhouwer Herman Bieling, Laurens Kuik en Hendrik Chabot.

Tussen ‘de hoofdallee’ en de vier hallen bevinden zich twintig witte kleinere gebouwen (kiosken). Hier verkopen voornamelijk Rotterdamse bedrijven consumptieartikelen, bijvoorbeeld sigaretten of schoonmaakproducten van de Overschiese Glimfabriek. In één van de kiosken is het Rotterdamsch Nieuwsblad gevestigd dat dagelijks het Nenijto Nieuwsblad verzorgt.