Beladen erfgoed

Beladen erfgoed heeft te maken met ons koloniaal en handelsverleden. De discussie om de naam van het instituut Witte de With en beladen straatnamen is actueel.

In een workshop met omstreden straatnamen doen leerlingen onderzoek in hun wijk, de mediatheek en nemen interviews af.
Vooraf krijgen ze foto’s van diezelfde wijk uit het Stadsarchief. Daarna presenteren ze hun resultaten en gaan aan de hand van argumenten de dialoog aan. Er kan ook een discussie worden georganiseerd rondom de straatnamen van de Afrikaanderwijk op het Stadsarchief.

Workshop WO2

Bij het Stadsarchief kun je een workshop volgen waarin verhalen van kinderen aan het woord komen met dagboeken, foto’s en verhalen. Verschillende slachtoffers komen door hun getuigenissen dichterbij.

  • We lezen en luisteren naar verhalen en interviews van de 17-jarige jongens opgepakt tijdens de grote razzia van 10 en 11 november 1944 (http://www.derazziavanrotterdam.nl/)
  • We zoeken documenten en afbeeldingen van kinderen op het Joods Kindermonument en presenteren hun verhalen.
  • We volgen de Rotterdamse bleekneusjes op hun reizen naar het noordoosten van Nederland om aan te sterken op het platteland.

400 jaar Pilgrimfathers

In 2020 is het 400 jaar geleden dat een groep migranten vanwege hun geloofsovertuiging de oversteek naar Amerika maakten. Dit zal uitgebreid worden herdacht.

In Delfshaven staat de Pelgrimvaderskerk aan de Aelbrechtskolk. Hier vandaan vertrok op 22 juli 1620 deze groep protestanten via Engeland naar Amerika op het schip de Mayflower.

Maak de Pelgrimvaderskerk na met behulp van een bouwplaat om de migranten van 400 jaar geleden te herdenken.