Notariële akten

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.

Notariële akten

Bibliotheek
beacon
 
 
Boek
20124138 Atlas van de trekvaarten in Zuid-Holland
Beschrijving:
In de Atlas van de Trekvaarten staan de trekvaarten in de provincie Zuid-Holland centraal, maar worden ook die van Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Aan de hand van uitgebreide beschrijvingen, gedetailleerde kaarten en afbeeldingen geeft de atlas een beeld van een bijzonder vervoersnetwerk dat door de komst van de trein halverwege de 19de eeuw definitief geschiedenis werd. De trekschuit was meer dan 200 jaar, tussen pakweg 1630 en 1840, het voornaamste openbare vervoermiddel in de laaggelegen delen van Nederland. Dagelijks vervoerden trekschuiten volgens een vaste dienstregeling en vaste tarieven duizenden passagiers tussen de Hollandse steden. Steden als Leiden, Den Haag, Delft, Rotterdam, Gorinchem, Amsterdam en andere investeerden fors in de aanleg van vaarten en het inrichten van de benodigde infrastructuur zoals verstevigde jaagpaden, bruggetjes, tolpoorten en wachthuisjes. Dat deden ze om hun economie te versterken en bereikbaarheid te vergroten.
Vervaardigers:
Marloes (M.) Wellenberg/ Ad (A.) van der Zee
Plaats van uitgave:
Bussum
Jaar van uitgave:
2021
Uitgever:
THOTH/ Erfgoedhuis Zuid-Holland
Aantal pagina's:
192 pag.
ISBN:
9789068688177
Signatuur:
2 F 34
Analoog/Digitaal:
Analoog
 
 
 

Veelgestelde vragen

Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.

In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.

In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.

In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.

Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.

Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.