Notariële akten

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.

Notariële akten

Bibliotheek
beacon
 
 
Boek
2138 Het groene hart : wereld tussen de steden
Beschrijving:
Het Groene Hart is een landelijk gebied midden in de Randstad dat wordt omringd door steden als Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Als ‘groene tegenpool’ voor de stedelijke gebieden eromheen wordt het karakter van het relatief dunbevolkte veenweidegebied al decennia zoveel mogelijk beschermd. In een nieuw boek beschrijft SteenhuisMeurs de geschiedenis van het gebied en geeft het bureau duiding aan de urgente opgaven van nu.
Vervaardigers:
Marinke Steenhuis/ Paul (P.) Meurs/ Vita (V.) Teunissen
Plaats van uitgave:
Eindhoven
Jaar van uitgave:
2023
Uitgever:
Uitgeverij Lecturis
Annotatie:
Opdrachtgever: Bestuurlijk Platform Groene Hart
Aantal pagina's:
192 pag.
ISBN:
9789462264922
Signatuur:
45 F 43
Analoog/Digitaal:
Analoog
Trefwoorden:
Geografische namen:
Tijdvak:
 
 
 

Veelgestelde vragen

Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.

In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.

In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.

In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.

Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.

Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.