Notariële akten

Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.

Notariële akten

Bibliotheek
beacon
 
 
Artikel
Wambersie
Serietitel:
Graven in het verleden van de Schiehaven
Vervaardigers:
Lenny (L.) Brouwer
Jaar van uitgave:
2022
Beschrijving:
Na diverse omzwervingen belandt Emanuel Wambersie in 1819 in Rotterdam waar hij een aanstelling heeft als Amerikaans Consul. Een van zijn taken was het doorgeven van het aantal Amerikaanse schepen dat Rotterdam had aangedaan en de lading die daarbij werd gelost. Dit gaf hem een goede uitgangspositie om een cargadoorsbedrijf te beginnen. In de loop van de tijd groeit het bedrijf mede door de toename van passagiers naar Noord-Amerika. Direct na de oplevering van de Schiehaven in 1909 plaatste Wambersie een groot aantal overslagloodsen aan de noordzijde van de haven.
Aantal pagina's:
3 pag.
Signatuur:
P 1497
Analoog/Digitaal:
Analoog
Bron:
In: Ons Rotterdam. - Jrg. 44, nr. 2 (juni 2022) : pag. 6-8
Geografische namen:
 
 
 

Veelgestelde vragen

Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.

In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.

In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.

In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.

Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.

Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.