Notariële akten
Het Stadsarchief Rotterdam beheert de notariële archieven over de periode 1585-1935. Een gedeelte hiervan kunt u direct doorzoeken.
Informatiepagina notariële archieven
Notariële akten
Hulp bij zoeken door beeld en geluid
Raadpleeg de website voor antwoorden op de veelgestelde vragen. Neem contact met het Stadsarchief Rotterdam op bij andere vragen en opmerkingen, of wanneer u niet kunt vinden wat u zoekt.
Indien er bij uw resultaat geen beeld aanwezig is, kan het zijn dat we deze niet online mogen tonen omdat deze nog niet gedigitaliseerd is of omdat deze auteursrechtelijk is beschermd.
Lees meer informatie over het bestellen van beeldmateriaal op deze pagina.

Speelduur: 17 minuten







Zie ook BB-5362 en BB-5363




2. Corrie Hartong - introduceerde de moderne dans in Nederland, ook wel The First Lady van de moderne dans genoemd. Richtte de Dansacademie op in Rotterdam.
3. Pieter Caland - ontwierp in 1857 een directe vaarroute van zee (Hoek van Holland) naar Rotterdam en ontsloot zo de stad voor de toen opkomende stoomvaart.
4. Cees van der Leeuw - ontwierp de Van Nelle Fabriek aan de Schie vanuit architectonisch oogpunt, maar ook uit sociaal-idealistische visie.
5. Jaap Valkhoff - schreef het on-officiële clublied van Feijenoord. Begon in jazz-orkesten, maar had ook een Nederlands repertoire met liedjes zoals Oh Johnny.
6. Kaat Mossel - was fervent Oranje-aanhanger en haalde daarmee de woede op de hals van de Patriotten. In de nacht van 3 op 4 april kwam het tot een gewelddadig treffen. Kaat Mossel werd als schuldige aangewezen en verdween in het gevang.
7. Adriaen van der Werff - schilder uit de Gouden Eeuw, maar nooit erkend. Zijn werk behoorde tot de classisistische stroming en halverwege de 19e eeuw werd deze stroming als kitsch en on-Nederlands bestempeld.
8. Jonker Frans van Brederode - ridder die als aanvoerder van rooftochten van de Hoeken vanuit Rotterdam oorlog voerde tegen de Kabeljauwen.
9. Djunga di Biluca - Kaapverdische onafhankelijksstrijder die in de jaren vijftig naar Rotterdam kwam en zo vele landgenoten hielp. Na de onafhankelijkheid werd hij de eerste Kaapverdische consul in Nederland.
10. Hendrik Spiekman - zette zich tot begin 20e eeuw in voor de armste Rotterdammers die in krotwoningen woonden. Hij zorgde voor een

Speelduur: 17 minuten



Speelduur: 17 minuten





De film is voorzien van commentaar van samensteller.
Veelgestelde vragen
-
Een notaris is een openbaar ambtenaar. Die mag bepaalde officiële akten maken. In deze akten worden afspraken wettelijk vastgelegd. Er bestaan veel verschillende notariële akten. Bekende voorbeelden zijn het testament en de huwelijksvoorwaarden.
In notariële akten staat veel informatie over het verleden. Zo staat in testamenten belangrijke informatie over familieverhoudingen of bezittingen.
In een notariële akte is ook te zien of personen konden schrijven. Kon iemand niet schrijven, dan ondertekende die persoon vaak met een kruisje.
-
In de Informatie notariële akten is te zien van welke notarissen notariële akten aanwezig zijn.
-
Voor de periode 1585-1842 zoekt u in de database op de website of in de papieren index op de studiezaal. Voor de periode na 1842 gebruikt u de repertoria van de notarissen. In het repertorium staan beschrijvingen van de akten en nummers. Hiermee kunt u de gewenste akte vinden.
Inzien van het notarieel archief 1585-1811 kan deels via de website (voor de oudste 500 inventarisnummers) en deels via de microfiches op de studiezaal. De periode 1811-1935 is op microfiche te lezen of kan worden aangevraagd.
-
Ja, bekijk de verklaring van veelgebruikte termen in notariële akten.
-
Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.