7 november is de Werelddag van de Digitale Duurzaamheid. Archieven, musea en andere instellingen besteden op deze dag aandacht aan het duurzaam toegankelijk maken van digitale collecties. Stadsarchief Rotterdam en Het Nieuwe Instituut organiseren die dag een evenement met als thema ‘The Big Picture’. Dat doen zij in het kader van het Netwerk Digitaal Erfgoed.

Tijdens de dag krijg je antwoorden op vragen als: hoe leg je digitale duurzaamheid vast in beleid? Welke voorzieningen en activiteiten zijn er nodig en hoe beheers je de kosten? Hoe draagt inzicht in de relatie daartussen bij aan een uitvoerbaar duurzaamheidsbeleid? We hopen je graag te zien op deze bijeenkomst in Rotterdam.

Voor wie?

Deze dag biedt nieuwe inzichten voor iedereen die zich bezighoudt met duurzame toegankelijkheid en geeft een handreiking voor instellingen die zelf met The Big Picture aan de slag willen gaan. Het programma valt uiteen in twee onderdelen.

Programma-onderdelen

Ochtend
Als je al bezig bent met het duurzaam toegankelijk maken van je collecties of daarmee wilt beginnen, is het goed om inzicht te hebben in wat je bereikt tegen welke kosten. In het ochtendprogramma bij Het Nieuwe Instituut krijg je informatie over The Big Picture rond beleid, voorzieningen en kosten en laten drie erfgoedinstellingen zien hoe zij deze uitdaging aangaan.

Middag
In het middagprogramma bij Stadsarchief Rotterdam krijg je meer inzicht in het verband tussen beleid, voorzieningen, activiteiten en kosten aan de hand van cases. Je krijgt een beter beeld van wat voor aanpak er mogelijk is voor jouw organisatie. In je beleid leg je ambities vast voor het duurzaam toegankelijk maken van je collectie. Je wilt graag bepaalde resultaten behalen. Maar laten de middelen die je tot je beschikking hebt dat ook toe? Vaak zijn de kosten immers niet goed bekend. Hoe ga je daarmee om?

Tijden

Ochtend
Het Nieuwe Instituut

9:30 Ontvangst
10:00 Ochtendprogramma

  • introductie The Big Picture
  • drie praktijkvoorbeelden

12:30 Verplaatsing naar Stadsarchief Rotterdam en lunch bij het Stadsarchief

Middag
Stadsarchief Rotterdam

14:00 Workshop (in 3 groepen)
15:30 Theepauze
15:45 Gezamenlijke terugkoppeling workshops
16:30 Borrel

Aanmelden

We hopen je te mogen begroeten op 7 november in Rotterdam. Deelname aan de bijeenkomsten is kosteloos. Je kan je opgeven voor:

  • de hele dag (inclusief lunch)
  • alleen het ochtendprogramma (zonder lunch)

Je kunt je aanmelden via een e-mail aan EvenementenStadsarchiefDV@rotterdam.nl, onder vermelding van ‘WDPD dag’ of ‘WDPD ochtend’. Als je dieetwensen hebt, horen we het graag.

Op de website van het Netwerk Digitaal Erfgoed lees je meer over de achtergrond van de Werelddag voor de Digitale Duurzaamheid en de andere activiteiten op die dag.

Beeldmateriaal

Het kan zijn dat we foto’s maken van de bijeenkomst voor hergebruik op onze online kanalen. Als je niet op deze foto’s voor wenst te komen, laat het tijdens de bijeenkomst dan even weten.