Eerste 1000 foto’s van persfotograaf Cock Tholens online beschikbaar


Vanaf 14 maart 2023 zijn de eerste 1000 foto’s van de persfotograaf Cock Tholens te zien op de website van Stadsarchief Rotterdam en op de Lijnbaan is een vitrine met zijn werk ingericht. Tholens werkte in dienst van de Havenloods en Het Rotterdamsch Parool (een zelfstandige editie van Het Parool in de jaren 1945-1971). Daarnaast fotografeerde Tholens ook in opdracht, voor onder andere Diergaarde Blijdorp, en maakt hij veel vrij werk. In de collectie zitten veel beelden van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Naar verwachting is de gehele collectie van Cock Tholens, in totaal 10.000 foto’s, in december online beschikbaar.

In de wereld van de Rotterdamse persfotografie was Tholens een opvallende verschijning; met zijn hoed, sigaar en Volkswagenbusje was hij op vele plekken in de stad en regio te vinden. Fotografie was voor hem meer dan alleen een beroep; het zat in zijn bloed. Altijd droeg hij een camera bij zich. Het opgebouwde oeuvre bevat uiteenlopende thema’s en vele iconische beelden van Rotterdam.†

Bekend beeld
Waarschijnlijk zijn meest bekende foto is een actiebeeld van de arrestatie van de zware misdadiger Hans Gruijters, alias de Zwarte Ruiter. Op de foto van 17 mei 1957 is te zien dat Gruijters door de Rijkspolitie wordt weggevoerd uit het Rotterdamse hoofdbureau van Politie. Een maand eerder was hij ontsnapt uit de strafgevangenis in Scheveningen, waar hij een straf uitzat voor een gewapende overval in 1954 op een postkantoor in Ravestein, waarbij hij de directeur doodde.