Het Stadsarchief Rotterdam werkt net als veel andere erfgoedinstellingen aan een (digitale) erfgoedcollectie over het Coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Daarbij roepen we uw hulp in.

Heeft u foto's, filmpjes of documenten die iets zeggen over de invloed van het Coronavirus op het leven in Rotterdam, vul dan onderstaand contactformulier in en upload de bestanden (max. 5). Heeft u meer bestanden of zijn ze groter dan 4Mb, stuur ze dan per email maar vul ook het formulier in. Wilt u ons wijzen op interessant materiaal op social media, gebruik dan de hashtag #coronacollectie010.

Voor de geschiedschrijving van de toekomst zijn de overheidsarchieven een belangrijke bron zijn. Maar informatie van particuliere instellingen, bedrijven en individuen is belangrijk om te bewaren. Om die veilig te stellen doet Stadsarchief Rotterdam nu een beroep op het publiek.

Waar zijn we naar op zoek?

 • Foto’s van het leven in de stad in tijden van Corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
 • Flyers en posters, met mededelingen over Corona-maatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
 • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.

Let op: het gaat vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

Wat doet het Stadsarchief al?

 • Digitale bronnen: dit soort bronnen zijn vergankelijk. Alle Corona-nieuwsberichten zullen aan het einde van deze crisis snel weer verdwenen zijn. Om ze duurzaam te kunnen bewaren archiveren wij nu de websites van onder meer de gemeente Rotterdam, Huisartsenpost Rotterdam Rijnmond, van de GGD en het Erasmus MC.
 • Tekeningen: de Stadstekenaars 2020 zijn gekozen. Zij leggen Rotterdam in Coronatijd vast. Deze tekeningen zullen tussentijds online gepubliceerd worden en uiteindelijk voor de eeuwigheid bewaard worden in het stadsarchief. Kijk hier voor meer informatie over de stadstekenaars 2020.
 • Foto’s: de Stichting Droom en Daad gaat fotografen opdracht geven de Coronacrisis in beeld te brengen. De foto’s worden opgenomen in de collectie van het stadsarchief. Bovendien gaan we foto's verwerven van amateurfotografen die de situatie van de stad vastleggen.

In de media
RTV Rijnmond: Stadsarchivaris Jantje Steenhuis over de coronacollectie010

Contactformulier

Als u materiaal wilt aanbieden dat van belang kan zijn voor de Coronacollectie, kunt u het onderstaande acquisitieformulier invullen, maximaal 5 bestanden uploaden en verzenden.

Max. 4MB

Vul hieronder uw gegevens in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

 • Ik schenk de foto(’s), film(s) en/of document(en) aan Stadsarchief Rotterdam;
 • Ik verklaar dat ik zelf de maker ben van de foto(’s), film(s) en/of document(en) en dat er geen andere rechthebbenden zijn;
 • Stadsarchief Rotterdam mag het materiaal beschikbaar stellen onder een CC BY 4.0 licentie (Naamsvermelding 4.0 Internationaal)
 • Stadsarchief Rotterdam behoudt zich het recht voor om de foto(’s), film(s) en/of document(en) niet te bewaren en/of niet te publiceren;
 • Stadsarchief Rotterdam mag de genoteerde persoonsgegevens m.b.t. de foto(’s), film(s) en/of document(en) opslaan en publiceren, met uitzondering van het e-mailadres;
 • Als maker van de overgedragen foto(’s), film(s) en/of document(en) verklaar ik dat eventuele personen op het beeld, genoemd in het document ofwel genoemd in de persoonsgegevens ermee akkoord zijn dat de maker deze beelden en gegevens afstaat c.q. overdraagt aan Stadsarchief Rotterdam;
 • Het Stadsarchief Rotterdam mag contact met mij opnemen bij eventuele vragen.

 

Meer lezen over privacy en hoe Stadsarchief Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op stadsarchief.rotterdam.nl/privacy