Het Stadsarchief Rotterdam werkt net als veel andere erfgoedinstellingen aan een (digitale) erfgoedcollectie over het Coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. Daarbij roepen we uw hulp in.

Heeft u foto's, filmpjes of documenten die iets zeggen over de invloed van het Coronavirus op het leven in Rotterdam, stuur ze dan naar ons emailadres of vul onderstaand contactformulier in. Vindt u het makkelijker om ze via social media met ons te delen, gebruik dan de hashtag #coronacollectie010.

Voor de geschiedschrijving van de toekomst zullen de overheidsarchieven die we nu vormen een belangrijke bron zijn. Maar informatie van particuliere instellingen, bedrijven en individuen is ook het bewaren waard. Om die veilig te stellen doet Stadsarchief Rotterdam nu een beroep op het publiek.

Waar zijn we naar op zoek?

  • Foto’s van het leven in de stad in tijden van Corona: op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties.
  • Flyers en posters, met mededelingen over Corona-maatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
  • Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.

Let op: het gaat vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

Wat doet het Stadsarchief al?

  • Digitale bronnen: dit soort bronnen zijn vergankelijk. Alle Corona-nieuwsberichten zullen aan het einde van deze crisis snel weer verdwenen zijn. Om ze duurzaam te kunnen bewaren archiveren wij nu de websites van onder meer de gemeente Rotterdam, Huisartsenpost Rotterdam Rijnmond, van de GGD en het Erasmus MC.
  • Tekeningen: de Stadstekenaars 2020 zijn gekozen. Zij zullen Rotterdam in Coronatijd vastleggen. Deze tekeningen zullen tussentijds online gepubliceerd worden en uiteindelijk voor de eeuwigheid bewaard worden in het stadsarchief. Kijk hier voor meer informatie over de stadstekenaars 2020.
  • Foto’s: de Stichting Droom en Daad gaat fotografen opdracht geven de Coronacrisis in beeld te brengen. De foto’s worden opgenomen in de collectie van het stadsarchief. Bovendien gaan we foto's verwerven van amateurfotografen die de situatie van de stad vastleggen.

Contactformulier

Als u materiaal wilt aanbieden (documenten, foto’s, kaarten, films of ander materiaal) dat van belang kan zijn voor de Coronacollectie, kunt u het onderstaande acquisitieformulier invullen en verzenden. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Vul hieronder uw gegevens in zodat wij contact met u kunnen opnemen.

Meer lezen over privacy en hoe Stadsarchief Rotterdam met persoonsgegevens omgaat? Kijk op stadsarchief.rotterdam.nl/privacy