Een half jaar geleden ging Nederland in lockdown. Stadsarchief Rotterdam deed eind maart een open oproep aan Rotterdammers om mee te helpen een erfgoedcollectie over de corona-epidemie op te bouwen. Dit leverde herkenbare en verrassende inzendingen op. Sinds 15 september staat de coronacollectie grotendeels online.

Foto’s van de lege straten, de lange rijen, de rode linten. Maar ook een kijkje achter de voordeur: beelden van het thuiswerken met kinderen aan de keukentafel, een emotioneel bezoek op afstand bij opa en oma op 1,5 meter afstand, een livestream van een gebedsdienst vanuit de moskee. Zelfs een digitaal dagboek. Stuk voor stuk sprekende verhalen van een stad in ‘lockdown’.

Het Stadsarchieven bewaart al deze beelden en andere uitingen in de Collectie Rotterdam, waar ze veilig opgeslagen blijven voor later. Toekomstige generaties kunnen dan de beelden en verhalen van de stad in crisistijd terugkijken. De foto’s kun je bekijken via de beeldbank op de website van het Stadsarchief.

Nieuwe maatregelen, nieuwe oproep
We gaan in Nederland en zeker in Rotterdam weer een nieuwe fase van de coronacrisis in. De theaters en bioscoopzalen zijn halfvol, iedereen moet een mondkapje dragen in het openbaar vervoer, op parkeerplaatsen worden terrassen gerealiseerd, mensen staan in de rij voor een coronatest en bij bijeenkomsten thuis mag je maximaal 6 personen (>12) ontvangen.

Heeft u foto’s, filmpjes of andere documenten van deze nieuwe fase, stuur deze dan in via het coronaformulier elders op deze site.

Dan kunnen we samen de coronacollectie van Rotterdam verder uitbreiden.