Op 10 september is het fotoboek ‘Mensen in Rotterdam’ van Helmuth Tjemmes (1943) gepresenteerd in Donner. Het zijn zo’n 140 foto’s uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Waaronder 75 foto’s uit Stadsarchief Rotterdam, deze staan vanaf vandaag online.

Dansende jongens en meisjes thuis, een feestende straat op Koninginnedag, strandgangers bij de Kruininger Gors. Het fotoboek van Helmuth Tjemmes is een feest om in te bladeren en je te verbazen over de stad en de mensen van toen. Zijn boek biedt een prachtig tijdsbeeld van de jaren vijftig en zestig, de periode waarin Rotterdam in het teken stond van de wederopbouw. Helmuth Tjemmes fotografeerde de stad, maar niet de architectuur of de grote projecten. Zijn fotografisch oog werd getrokken door de mensen in de stad. Rotterdammers thuis, op feestjes, in het café, op het strand, bij de Kralingse Plas, in de Hema. Krachtige portretten van jonge mensen dansend in huis, beelden van de rommel op straat.

Helmuth Tjemmes legde alledaagse bezigheden vast, het leven achter de voordeur, de mensen in de stad. Taferelen waar we nu, zo’n halve eeuw later, met plezier of met verwondering op terugkijken. En juist daarom is dit boek zo aantrekkelijk voor een breed publiek, het is een feest van herkenning!

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel. ISBN 9789061007609

Beeld: Mensen aan tafels in het zelfbedieningsrestaurant van de Hema aan het Beursplein. Op de achtergrond het buffet, 1962. Helmuth Tjemmes