De Fototechnische Dienst van Gemeentewerken fotografeerde de stad in opdracht van diverse Rotterdamse gemeentelijke diensten. De beelden waren bedoeld voor intern gebruik: voor de uitvoer van werkzaamheden en voor het vastleggen van afgeronde stedenbouwkundige projecten. Zo bleef een rijke schat aan beelden lange tijd voor het publiek verborgen. 

De nieuwe uitgave van Uitgeverij Diafragma: Fotografie Gemeentewerken Rotterdam brengt een selectie samen uit de onbekende verzameling van de Fotografische Dienst Gemeentewerken Rotterdam. Deze collectie van maar liefst 60.000 beelden is een rijke erfenis die tot nu verborgen was voor het grote publiek. De verrassende alledaagsheid van de foto’s en de onderwerpen zijn een verrijking van de geschiedenis van Rotterdam. Het maakt het ‘stadsbeeld’ tussen 1945 en 1965 intiemer en veelzijdiger.
 

 image

Archief Fotodienst Gemeentewerken
Van de Fotodienst Gemeentewerken is veel moois bewaard gebleven in het Stadsarchief Rotterdam. Maar veel achtergrondinformatie is helaas verloren gegaan en de geschiedenis van de Fototechnische Dienst zelf is ook nooit opgetekend. Het doet niet veel af aan de waarde van de collectie.  Een eerste reeks van 5.200 beelden uit de collectie zijn inmiddels beschreven, gedigitaliseerd en te bekijken op de website van Stadsarchief Rotterdam.

Preview
Kijk naar de preview op uitgeverijdiafragma.nl.

Bestellen
Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel of te bestellen bij Uitgeverij Diafragma voor € 22,50. ISBN 9789490631147.

Uitgeverij Diafragma
Uitgeverij Diafragma is gespecialiseerd in boeken over fotografie en film, geschiedenis en cultureel erfgoed. Rode draad in alle uitgaven is de stad Rotterdam. uitgeverijdiafragma.nl.