Het stadsarchief heeft op de veiling van Vendu Rotterdam een fotoalbum van de bouw van het Groothandelsgebouw in 1948 – 1952 gekocht. Tussen de foto’s zijn niet alleen beelden van heipalen, steigers en beton te zien, maar ook van werkmannen op de bouwplaats. Juist deze foto’s zijn bijzonder.

Het Groothandelsgebouw van het architectenbureau Maaskant en Van Tijen is een van de meest toonaangevende gebouwen van de wederopbouw in Rotterdam. Niet alleen vanwege de grootschaligheid en de moderne, zakelijke manier van bouwen in beton. Maar ook omdat het een bedrijfsverzamelgebouw was waarin een groot aantal groothandelaren en bedrijven ondergebracht konden worden, iets waar veel behoefte was omdat veel grossiers, de groothandelaren en ondernemers, bij het bombardement van 14 mei 1940 hun bedrijfspand waren kwijtgeraakt. Er was zelfs al snel een wachtlijst voor de inschrijvingen.

De bouw van het Groothandelsgebouw is goed vastgelegd door fotografen. Het architectenbureau van Maaskant en het collectief van aannemersmaatschappijen dat bij de bouw betrokken was (Van Eesteren, Dura, BAM, HBM en de Kondor) lieten professionele fotografen op de bouwplaats toe om deze vooruitstrevende manier van bouwen vast te laten leggen. Maar ook sommige groothandelaren gaven zelf opdracht om hun nieuwe bedrijfsruimte vol trots vast te laten leggen.

Nieuwe beelden
Een aantal foto’s in dit fotoalbum zijn bekende foto’s, waarvan ook de fotografen bekend zijn. Maar andere beelden kennen we nog niet, zoals die van bouwvakkers en schilders boven op het dak. Dit zijn prachtige opnamen: het zijn de werkmannen die aan de wederopbouw timmerden, de bouwers die de stenen stapelden en de stad fysiek weer opbouwden. Opvallend is dat zij duidelijk in beeld zijn, niet als figuranten ergens op de bouwplaats. Het zijn verrassende beelden naast die van de bekende foto’s met de hoogwaardigheidsbekleders in zwarte kostuums en met bolhoeden die bij de eerste paal of bij de opening door Koningin Juliana op 3 juni 1953 aanwezig waren.

Gezocht
Het lukte ons nog niet om te traceren wie de eigenaar van het boek was. Misschien iemand die bij één van de aannemersmaatschappijen werkte. Ook zijn we nog op zoek naar de fotografen van enkele foto’s. Herkent u het album of enkele foto’s? Of misschien wel een van de werkmannen die op de foto staat? Neemt u dan contact op met het stadsarchief via stadsarchief@rotterdam.nl
We horen het graag!

Bekijk ook de reportage van RTV Rijnmond over het fotoalbum.