Het geïllustreerde familieweekblad ‘Groot-Rotterdam’ is nu te bekijken op Delpher. Het tijdschrift was populair in de jaren tussen de twee wereldoorlogen: in zijn hoogtijdagen kende het blad een oplage van ruim 100.000 exemplaren. ‘Groot-Rotterdam’ stond bekend om zijn fraai afgedrukte foto’s van de stad en de directe omgeving.

Het Stadsarchief Rotterdam bewaart alle nummers van dit tijdschrift dat verscheen tussen 1923 en 1935. Nu is Groot-Rotterdam’ gedigitaliseerd en voor iedereen te bekijken op het online platform Delpher. Dit gebeurde in het kader van Metamorfoze, een nationaal programma dat als doel heeft het kwetsbare papieren erfgoed te behouden.

Beelden bij het nieuws

Groot-Rotterdam is een tijdschrift in de traditie van het geïllustreerde weekblad die de eerste decennia van de vorige eeuw tot bloei kwam. Deze weekbladen voorzagen in de behoefte om beelden bij het nieuws te tonen op het moment dat dit voor kranten technisch nog niet goed mogelijk was. In 1913 startte Sijthoff’s Uitgeversmaatschappij in Leiden het blad ‘Panorama’, een geïllustreerd weekblad dat volgens een op dat moment nieuw procédé werd gedrukt. Het betrof een vorm van rasterdiepdruk die ervoor zorgde dat een goede beeldkwaliteit op goedkoop papier mogelijk werd. Dit zorgde voor de opmars en groeiende populariteit van het geïllustreerd weekblad, zoals de ‘Katholieke Illustratie’, de ‘Prins der geïllustreerde bladen’, ‘Het Leven’ en de ‘Wereldkroniek’.

Een tijdschrift voor de regio

De Haarlemse uitgeverij Spaarnestad lanceerde in 1923 ‘Groot-Rotterdam’ een regionaal familieweekblad voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland dat vanwege zijn succes als snel gesplitst werd in een Rotterdamse, Haagse en een Zeeuwse editie. ‘Groot-Rotterdam’ was politiek neutraal en berichtte vooral over stedelijke en regionale ontwikkelingen en nieuwtjes. Naast zeer veel fotoreportages bestond het tijdschrift uit verhalen en feuilletons, sportverslagen en nieuws uit de regio en ‘een pagina voor de vrouw’. In de loop der jaren nam landelijk en internationaal nieuws een steeds belangrijkere plek in. Vanaf 1935 werd een fusie aangegaan met ‘Panorama’, waarmee ‘Groot-Rotterdam van 1935 tot 1941 een regionale editie van ‘Panorama’ werd.