Hulp gezocht bij compleet maken lijst slachtoffers bombardement 14 mei 1940

Op 14 mei 2021 zijn in de Laurenskerk de slachtoffers van het bombardement van 14 mei 1940 herdacht. Onder leiding van predikant Harold Schorren hebben kinderen van de Bahá'í gemeenschap de namen opgelezen van 11 jonge slachtoffers van het bombardement. Voor Stadsarchief Rotterdam is dit slechts een begin.
Jantje Steenhuis: ‘Uit onderzoek naar de overlijdensakten van 14 mei 1940, hebben we een lijst met 450 slachtoffers samengesteld. We weten dat het om meer dan 850 slachtoffers moet gaan dus deze lijst is niet compleet. Daarom roepen we de hulp van nabestaanden in. Het zou een mooi eerbetoon zijn als Harold volgend jaar alle namen van de slachtoffers zou kunnen laten lezen.’

Eerder onderzoek
In 2012 zijn alle overlijdensakten van personen overleden in 1940 ingevoerd en gepubliceerd op de website. Uit onderzoek is gebleken dat er 450 personen met overlijdensdatum 14 mei 1940 staan genoteerd. Het aantal slachtoffers wordt geschat op meer dan 850. Dit verschil is te verklaren omdat veel gewonden naar ziekenhuizen in de regio zijn gebracht. Als ze daar zijn overleden werden ze in die plaatsen aangegeven. Daarnaast is niet altijd vast te stellen wie slachtoffer is geweest van het bombardement en wie niet.  

Oproep
Om de lijst met slachtoffers compleet te maken heeft het stadsarchief de hulp van nabestaanden van de slachtoffers van het bombardement nodig. Heeft u familieleden die bij het bombardement van 14 mei 1940 zijn overleden? Stuur dan een bericht naar brandgrens@gmail.com
In de mail graag aangeven wat de naam/namen, geboortedatum /geboortedata en geboorteplaats van uw familielid / familieleden is/zijn.  Alleen met uw hulp kunnen we de lijst met slachtoffers van het bombardement compleet maken.

Reacties
Inmiddels heeft het stadsarchief al meer dan 150 reacties gekregen. De namen die genoemd worden gaan we eerst zorgvuldig checken.

In de media
AD Rotterdam
Volkskrant
NOS.nl