Begin maart heeft het Stadsarchief Rotterdam een belangrijk deel van zijn zoeksystemen vernieuwd. Met name het zoeken in archieven, de bibliotheek en de beeldcollectie is daardoor veranderd. Tegelijk hebben we enkele kinderziektes van onze nog jonge website verholpen. De belangrijkste veranderingen op een rij.

Wie voorheen op onze website een archiefdossier zocht, kreeg een ander scherm te zien dan wie bijvoorbeeld een oude huwelijksakte wilde opvragen. Aan die situatie is nu een einde gekomen. Al onze data zitten nu in één systeem en de vormgeving van de verschillende zoekschermen zijn gelijk getrokken.

Zoeken in archieven

Vooral het zoeken naar archiefdocumenten is daardoor veranderd. Als u vroeger een zoekterm invoerde kreeg u een resultatenpagina met daarop zowel complete archieven als afzonderlijke bestanddelen. Met de komst van het nieuwe systeem is dit veranderd. Na een zoekactie ziet u eerst een overzicht van alle archieven waarin de gezochte term voorkomt. Als u doorklikt, krijgt u de daarbij behorende inventarisnummers te zien. Wilt u uw vondsten online reserveren voor een bezoek aan de studiezaal, dan kan dat met een paar klikken op de knop. Inloggen is niet meer nodig in het nieuwe systeem.

Inzoomen makkelijker

Het uiterlijk van de zoekschermen van de Beeld & Geluid en de Bibliotheek is ook veranderd, maar de werking blijft globaal hetzelfde. Wel zijn er extra filtermogelijkheden om het aantal gevonden resultaten in te perken als dat nodig is. Bovendien hebben we de resultaatpagina’s van de Stamboom en Notariële Akten onder handen genomen, zodat u makkelijker kunt inzoomen op een scan van een bijvoorbeeld een vooroorlogse gezinskaart. Een scan op een volledig scherm tonen is nu ook weer mogelijk.

Mijn archief verdwijnt

Het oude systeem bood bezoekers de mogelijkheid verzamelingen aan te leggen van stukken uit onze catalogus. Die functie is in de huidige vorm verdwenen. Daarmee is ook de informatie die u daar heeft opgeslagen niet langer toegankelijk. In het nieuwe systeem is ‘Mijn archief’ vervangen door een andere persoonlijke omgeving genaamd 'Mijn Studiezaal'. Daar kan de bezoeker stukken als favoriet markeren, maar ze ook voorzien van labels of persoonlijke notities.

Bezoekers opnieuw geregistreerd

Wie onze studiezaal aan de Hofdijk in Rotterdam bezoekt moet zich registreren. Met de komst van ons nieuwe systeem zijn we op dat punt met een schone lei begonnen. Dat was nodig omdat de oude bezoekersregistratie veel overbodige en verouderde informatie bevatte die niet overeenstemde met de nieuwste privacyrichtlijnen. Al onze bezoekers moeten zich dus opnieuw inschrijven, ook diegenen die hier regelmatig over de vloer komen.