Begin maart vernieuwt het Stadsarchief Rotterdam een belangrijk deel van zijn zoeksystemen. Met name het zoeken in archieven, de bibliotheek en de beeldcollectie gaat dan veranderen. Tegelijk verhelpen we enkele kinderziektes van onze nog jonge website. De belangrijkste veranderingen op een rij.

Wie nu op onze website een archiefdossier zoekt, krijgt een ander scherm te zien dan wie bijvoorbeeld een oude huwelijksakte wil opvragen. Aan die situatie komt straks een einde. Dan zitten al onze data in één systeem en trekken we de vormgeving van de verschillende zoekschermen gelijk.

Zoeken in archieven

Vooral het zoeken naar archiefdocumenten zal daardoor veranderen. Als u nu een zoekterm invoert krijgt u een resultatenpagina met daarop zowel complete archieven als afzonderlijke bestanddelen. Dit verandert met de komst van het nieuwe systeem. Na een zoekactie ziet u eerst een overzicht van alle archieven waarin de gezochte term voorkomt. Als u doorklikt, krijgt u de daarbij behorende inventarisnummers te zien. Wilt u uw vondsten online reserveren voor een bezoek aan de studiezaal, dan kan dat met een paar klikken op de knop. Inloggen is niet meer nodig in het nieuwe systeem.

Inzoomen makkelijker

Het uiterlijk van de zoekschermen van de Beeld & Geluid en de Bibliotheek verandert ook, maar de werking blijft globaal hetzelfde. Wel komen er extra filtermogelijkheden om het aantal gevonden resultaten in te perken als dat nodig is. Bovendien nemen we de resultaatpagina’s van de Stamboom en Notariële Akten onder handen, zodat dat u straks weer makkelijker kunt inzoomen op een scan van een bijvoorbeeld een vooroorlogse gezinskaart. Een scan op een volledig scherm tonen is dan ook weer mogelijk.

Mijn archief verdwijnt

Het huidige systeem biedt bezoekers de mogelijkheid verzamelingen aan te leggen van stukken uit onze catalogus. Die functie verdwijnt in de huidige vorm. Daarmee verdwijnt ook alle informatie die u daar heeft opgeslagen. Ons advies is dan ook om de gegevens in ‘Mijn archief’ over te zetten naar uw eigen computer.
In het nieuwe systeem wordt ‘Mijn archief’ vervangen door een andere persoonlijke omgeving genaamd 'Mijn Studiezaal'. Daar kan de bezoeker stukken als favoriet markeren, maar ze ook voorzien van labels of persoonlijke notities.

Bezoekers opnieuw geregistreerd

Wie onze studiezaal aan de Hofdijk in Rotterdam bezoekt moet zich registreren. Met de komst van ons nieuwe systeem beginnen we op dat punt met een schone lei. Dat is nodig omdat de huidige bezoekersregistratie veel overbodige en verouderde informatie bevat die niet overeenstemt met de nieuwste privacyrichtlijnen. Al onze bezoekers moeten zich volgend jaar dus opnieuw inschrijven, ook diegenen die hier regelmatig over de vloer komen.