Op zaterdag 28 oktober houdt Stadsarchief Rotterdam open huis. Of je nu leerling of pensionado bent, tussen 11.00 – 16.00 uur is iedereen welkom. Loop mee met een rondleiding door het depot, bezoek de tentoonstelling over het koloniaal verleden, neem een kijkje achter de schermen of bekijk de kindervoorstelling Peter Peper.

Doorlopende activiteiten
De tentoonstelling Koloniaal Rotterdam in het archief kun je de hele dag bekijken. De hele dag zijn er mondelinge toelichtingen op de tentoonstelling.
In de studiezaal zijn verschillende thematafels ingericht met stukken uit het archief. De onderwerpen zijn: koloniaal en slavernijverleden, Holland-Amerika Lijn, genealogie en huizenonderzoek, Tweede Wereldoorlog en bouwdossiers. Deze kun je de hele dag bekijken. De studiezaalmedewerkers delen om 12.15 en 15.15 uur hoe je het beste kunt zoeken op de website en waar en hoe je online kunt beginnen met stamboomonderzoek. 
Bij het restauratieatelier kun je veel leren over het repareren en restaureren van verschillende soorten archiefstukken. Daarnaast vertellen de restauratoren op vaste tijden over hun werk in het atelier.
De deuren van de beeld- en geluidstudio zijn ook geopend. Hier kun je zien hoe het digitaliseren van foto- en filmmateriaal in zijn werk gaat.

Rondleidingen
Uiteraard zijn er ook dit jaar weer rondleidingen door het depot. Je kunt meelopen met de experts om 11.30, 12.30, 13.30 en 15.30 uur. Om 14.50 uur is er een speciale rondleiding voor volwassenen met kinderen vanaf 9 jaar, deze rondleiding duurt maximaal 30 minuten.

Theatervoorstelling voor kinderen (en begeleiders)
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Daarom heeft het stadsarchief voor Rotterdamse basisscholen een programma ontwikkeld rondom dit thema. Een onderdeel van het programma is de voorstelling Peter Peper van IJsbeer Inc.. De voorstelling is een introductie op het koloniaal & slavernijverleden van Nederland in de Oost waarbij de leerlingen via verschillende zintuigen geprikkeld worden. Zo wordt bijvoorbeeld tijdens de voorstelling gekookt en de leerlingen mogen het gerecht aan het eind van de voorstelling ook proeven. Speciaal voor de open dag is deze voorstelling eenmalig te zien voor alle kinderen vanaf 9 jaar. De voorstelling om 13.30 uur is gratis maar meld je wel even van tevoren aan want er is een beperkt aantal plaatsen (max. 50). Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar: educatiestadsarchiefdv@rotterdam.nl.  

Korte lezing
Om 14.00 uur geeft de historicus van het stadsarchief een korte lezing over collectie (maximaal 45 minuten). Centraal staat hoe de collectie tot stand is gekomen en wat het publiek erin kan vinden. Welke link is er met het koloniaal verleden van Rotterdam?