Ieder jaar gaan Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam op zoek naar kunstenaars die de stad observeren en hun reflecties in tekeningen verbeelden, onze Stadstekenaars! De afgelopen twee jaar legden de Stadstekenaars de gevolgen van de coronapandemie in Rotterdam vast. Het resultaat was tussen de lockdowns door te zien in de Kunsthal. Dit jaar is er wederom gekozen voor een actueel thema: gentrificatie.  

Gentrificatie

Dit onderwerp zorgt in Rotterdam voor veel discussie en beroering. Want tegenover het vernieuwen en ‘upgraden’ van de oude wijken staat de onvermijdelijke verhuizing van mensen uit hun vertrouwde omgeving en betaalbare huurwoningen. Crooswijk en Katendrecht zijn bekende voorbeelden van wijken waar dit al gebeurd is. De Tweebosbuurt, Carnisse en het Zomerhofkwartier staan midden in - of aan de vooravond van - een dergelijke ingrijpende transformatie. 
Het gaat niet alleen om woningen, maar ook om gemeenschappen en het gezicht van de stad. Zo dreigen kunstenaars hun atelierruimte in grote voormalige schoolgebouwen kwijt te raken, omdat die tot appartementencomplexen en commerciële bedrijfsruimten worden verbouwd. Ook oude binnenhavens moeten steeds vaker plaats maken voor woningbouw.

Er zijn Rotterdammers die roepen dat ze de ‘rauwe’ sfeer van weleer missen en hun stad te hip en te gelikt wordt en mensen worden buitengesloten. Kortom, gentrificatie houdt veel mensen in Rotterdam bezig en maakt nogal wat los. 

Stadstekenaar van 2022

Wil jij Stadstekenaar van 2022 worden en heb je ideeën hoe je het thema gentrificatie vorm zou geven? Stuur  dan je motivatie en portfolio voor dinsdag 22 maart naar stadstekenaar@cbkrotterdam.nl. Je aanmelding bestaat uit: 

  • Je motivatie (max. een half A4) 
  • Een beknopt cv (max. 1 A4) 
  • Beeldmateriaal in de vorm van een link naar je pagina op artoffice.info of een digitaal portfolio van max. 20 MB. 

Een jury zal een keuze maken uit de inzendingen. De jury bestaat uit: 

  • Hugo Borst (Rotterdammer, kunstliefhebber – en verzamelaar) 
  • Hedy Tjin (kunstenaar) 
  • David Snels (Kunsthal Rotterdam) 
  • Jantje Steenhuis en Wanda Waanders (Stadsarchief Rotterdam) 
  • Ove Lucas (CBK Rotterdam)

De Kunsthal

De tekeningen worden aan het eind van het jaar tentoongesteld in de Kunsthal. Daarna worden ze opgenomen in de collectie van het stadsarchief en maken ze deel uit van de Collectie Rotterdam. Het honorarium voor de Stadstekenaar 2022 bedraagt € 5.000 per kunstenaar. Lees hier de algemene voorwaarden. De gekozen stadstekenaars ontvangen bericht en zullen op onze websites worden vermeld binnen vier weken na de deadline van de inschrijving. 


Header beeld: © Funs "Funzig" Janssen – Rotterdamse Stadstekenaar 2021