Is Rotterdam in 2050 een echt groene stad?  
 
Elk jaar leggen de stadstekenaars in opdracht van CBK Rotterdam en het stadsarchief een actueel thema in de stad in tekeningen vast. De Stadstekenaars van 2023 zijn: Xaviera Altena, Johan Kleinjan en Nuno Orlando. Dit jaar zijn de stadstekenaars gevraagd om de spanning tussen stad en natuur te verbeelden.

Rotterdam staat bekend als stad van de vooruitgang. De aanleg van industrie, infrastructuur en huisvesting ten koste van natuur is nog steeds aan de orde van de dag. Zo is onlangs de A16 door het lage Bergse Bos getrokken en komen aan de rand van Het Park en van het Kralingse Bos nieuwe woningen. Maar het tij is aan het keren. Zo is er bijvoorbeeld een discussie gaande of het vliegveld Rotterdam Airport moet verdwijnen en of daar misschien een park voor terug moet komen.
Noodgedwongen, want grote vraagstukken als klimaatbeheersing en het stikstofdossier vragen om een andere aanpak dan voorheen. De stad zal aanzienlijk groener moeten worden. Een immense opgave.
De jury van de Stadstekenaars 2023 is benieuwd hoe de kunstenaars deze spanning in beeld brengen of juist projecten verbeelden die bijdragen aan een groenere en klimaatveilige toekomst voor Rotterdam.

Xaviera Altena werkt aan een drieluik van mensen die zich bezighouden met groene initiatieven in de stad, zoals bijvoorbeeld Raymond Landegent die onder andere bekend is van Groenmorgen Agency, Buurtcamping Dakpark en de NK Tegelwippen. Ze gaat daarbij op een journalistieke manier aan de slag en doet eerst uitgebreid vooronderzoek met interviews voordat zij de portretten gaat uitwerken.  Altena maakt normaal vooral digitaal werk, maar voor het stadstekenaarschap wil ze ook gaan experimenteren met andere materialen.
Meer informatie

Johan Kleinjan is aan het werk op het Eiland van Brienenoord. Dit natuurgebied pal onder de Van Brienenoordbrug is een parel in de stedelijke jungle die Rotterdam heet. Bos, gras, poeltjes, een getijdengeul met Schotse Hooglanders en diverse bijzondere vogels en vlinders – dat alles maakt het eiland tot een unieke plek. Maar wat gaat er gebeuren als er vanaf De Esch een derde stadsbrug komt? Johan Kleinjan heeft zich op het eiland genesteld en legt alles vast in de hem kenmerkende stijl, ongepolijst en met fascinerende kleurcombinaties.
Meer informatie

Nuno Orlando ontdekte het Quarantaineterrein op de Heijplaat. Op deze bijzondere plek midden in het havengeweld werken al decennia lang kunstenaars die ook voor de bijzondere natuur van het terrein zorgen. Helaas is hun verblijf wederom in gevaar omdat het Havenbedrijf allerlei plannen heeft met het Quarantaineterrein. Wat betekent dat voor die groene oase? Als een impressionist heeft Orlando zich op het terrein genesteld en tekent wat hij ziet, de tekeningen groeien organisch.
Meer informatie

Het werk van de Stadstekenenaars 2023 is vanaf 13 oktober 2023 t/m 25 februari 2024 te zien in de Kunsthal te Rotterdam. Daarna wordt het opgenomen in de collectie van Stadsarchief Rotterdam.

De jury 2023 bestaat uit: Hedy Tjin (kunstenaar), David Snels (Kunsthal), Ove Lucas (CBK Rotterdam), Jantje Steenhuis en Wanda Waanders (Stadsarchief Rotterdam).