Op vrijdag 16 juni heeft stadsarchivaris Jantje Steenhuis drie documenten in ontvangst genomen als start van verdere samenwerking. Het gaat om een brief aan de Willem de Kooning Academie en twee manifesten van Chicks And The City. Beide partijen willen (een deel van) hun archief voor de eeuwigheid bewaren in Stadsarchief Rotterdam.

Willem de Kooning Academie
Op vrijdag 16 juni was het precies 250 jaar geleden dat één van de rechtsvoorgangers van de Willem de Kooning Academie ‘Teekengenootschap Hierdoor tot Hooger’ opgericht werd in de Delftsche Poort. Deze dag is uitgekozen voor de officiële aftrap van de schenking van het archief van de Willem de Kooning Academie aan Stadsarchief Rotterdam. Jantje Steenhuis heeft het eerste document, een brief van Huig Maaskant uit 1941 aan de directeur van de toenmalige academie, uit handen van directeur Jeroen Chabot en voorzitter van College van Bestuur bij Hogeschool Rotterdam Ron Bormans mogen ontvangen. 
Met de schenking wil de kunstacademie documenten uit haar onderwijsgeschiedenis veiligstellen en beter ontsluiten voor onderzoek naar het Rotterdamse kunstonderwijs door de eeuwen heen. 

Het archief omvat data van vele generaties jongeren die onderwijs volgden aan de kunstacademie tot en met het jaar 2010. 
De daadwerkelijke overdracht zal enkele jaren in beslag nemen.
 

Chicks And The City
De meiden van het mediaplatform Chicks And The City hebben 16 juni hun Manifest Tegen Racisme en het Manifest Tegen Grensoverschrijdend Gedrag overhandigd aan stadsarchivaris Jantje Steenhuis. Vanaf nu worden de manifesten eeuwig bewaard in Stadsarchief Rotterdam. 

De komende periode onderzoeken Chicks And The City en het stadsarchief welke items nog meer worden opgenomen in de collectie. De Chicks zijn geïnspireerd geraakt door hun rondleiding in het archief om onderzoek te doen naar hun historische voorgangers in de vrouwenemancipatie. 

Bericht van de Chicks And The City