Hier vindt u welke archieven door ons bewaard worden en welke onderwerpen deze archieven bevatten. U zoekt naar beschrijvingen van archiefstukken. De stukken zelf kunt u raadplegen op onze studiezaal.

Het Stadsarchief Rotterdam bewaart de archieven van de gemeente Rotterdam en ook de archieven van een aantal omliggende gemeenten en andere overheidsorganen:

 • Albrandswaard
 • Barendrecht
 • Lansingerland
 • Ridderkerk
 • Recreatieschap Rottemeren
 • Waterschap Hollandse Delta
 • Milieudienst Rijnmond (DCMR)
 • Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
 • Metropoolregio Rotterdam-Den Haag

Daarnaast bewaren wij particuliere archieven van bedrijven, verenigingen, kerken en andere organisaties uit Rotterdam en de regio.

Via bovenstaande knop zoekt u in de toegangen van archieven die bewaard worden bij het Stadsarchief Rotterdam. In de toegangen zijn archiefstukken globaal beschreven.

Zoekt u een bepaald archief? Typ dan de naam (of een woord uit de naam) van dit archief in het veld "Vrij Zoeken" en klik vervolgens op de documentsoort "Archief". Als u in de resultatenlijst het gewenste archief ziet staan, klikt u deze aan. Door daarna op 'Bekijk het hele Archief" te klikken, krijgt u de inventaris van het betreffende archief gepresenteerd.

Zoekt u gericht naar stukken uit een bepaald archief of wilt u weten in welke archieven uw gewenste onderwerp zich bevindt? Typ dan uw zoekterm in het veld "Vrij Zoeken" en klik vervolgens op documentsoort "Bestanddeel".

Een inventaris is een wegwijzer, die ervoor zorgt dat het archief systematisch gerangschikt is. De inventaris bestaat uit een overzicht van beschrijvingen van archiefstukken die deel uitmaken van een archief.

Vaak bevat een toegang van een archief ook een inleiding met de geschiedenis van dit archief of van de archiefvormer (de organisatie, familie of de persoon die het archief bijeengebracht heeft).

Deze knop treft u aan op de zoek- en resultatenpagina van archieven. Het biedt u een andere manier van zoeken door onze archieven aan.

De archiefcategorieën presenteren een systematisch overzicht van alle archieven die in huis zijn. Het overzicht bestaat uit rubrieken die weer onderverdeeld zijn in deelrubrieken. Uiteindelijk krijgt u de aanwezige archieven gepresenteerd die bij het betreffende onderwerp horen.

In archieven worden vaak andere en/of niet hedendaagse termen en woorden gebruikt waardoor u minder resultaten zult krijgen dan u wellicht verwachtte. Ook zijn er in de loop der tijd verschillende schrijfwijzen in gebruik geweest.

Daarom is het belangrijk om creatief te zijn met zoekwoorden. Het is raadzaam om op verschillende spellingvarianten en synoniemen van een term te zoeken. Door gebruik te maken van de asterisk (*) vergroot u uw zoekresultaat. Met passag* zoek u tegelijk naar passagierslijsten en naar passagestaten (de officiële term voor passagierslijsten).

Ook kan het zijn dat u te specifiek zoekt. U moet er rekening mee houden dat documenten uit archieven doorgaans niet per stuk beschreven zijn maar alleen op hoofdniveau. Zo vindt u niet een specifieke brief in een archief maar bijvoorbeeld de algemene term 'correspondentie'.

Lukt het u niet om de gewenste stukken te vinden? Neemt u dan contact met ons op of kom langs op onze studiezaal.

De archiefstukken die u heeft gevonden kunt u aanvragen en inzien op onze studiezaal.

De stukken kunt u op twee manieren reserveren:

 • Online reserveren. Dit doet u door in te loggen in "mijn archief". Daarna kunt u vanuit huis de gewenste stukken reserveren en klaar laten leggen. Dit doet u door de gevonden documenten aan te vinken, op aanvragen te klikken, vervolgens nog een keer op de knop 'aanvragen' daaronder. Nu geeft u het moment op dat u langs wilt komen. Op deze dag liggen de documenten voor u klaar op de studiezaal van het Stadsarchief.
 • U komt naar de studiezaal en laat de stukken door een medewerker aanvragen. U moet dan rekening houden met een wachttijd van een half uur in verband met het ophalen van de dossiers.

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.