Uw zoekacties:

1436 Archieven van de ambachten Oost Barendrecht, West Barendrecht en Carnisse

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
1436 Archieven van de ambachten Oost Barendrecht, West Barendrecht en Carnisse
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
Het huidige Barendrecht is ontstaan uit drie ambachten, West-Barendrecht, Oost-Barendrecht en Carnisse.
Deze drie ambachten zijn van oorsprong gescheiden, het betreft ook drie heerlijkheden met drie aparte wapens. In later eeuwen echter is de ambachtsvrouwe van West-Barendrecht dezelfde als van Carnisse.
Het precieze ontstaan van de ambachten is in de nevelen der geschiedenis gehuld. Aantoonbaar is dat in de vroege 14e eeuw de heerlijkheden West-Barendrecht en Oost-Barendrecht een leen waren van de Hollandse graaf. Carnisse echter werd in leen gehouden van de heerlijkheid De Merwede, die in 1604 door de heer Van Boetselaer aan Dordrecht werd verkocht. De drie ambachten, dus de jurisdictie waar de heer zijn rechten mocht laten gelden, kregen nauwkeuriger vorm bij de bedijking van 1483. Toen kreeg het grondgebied min of meer de huidige vorm. De vraag kan worden gesteld wanneer Carnisse bij West-Barendrecht werd getrokken. Omstreeks 1650 werden afspraken gemaakt tussen de heren van West-Barendrecht en Carnisse over de scheiding van hun goederen. Is dat het moment waarop de ambachten naar elkaar toegroeiden? Wel blijkt uit de archiefbescheiden (vgl. de inv. nrs. 9, 10 en 22) van het ambacht West-Barendrecht dat in midden 18e eeuw voor schout en schepenen van West-Barendrecht en Carnisse akten passeerden, waarbij de schout en schepenen van West-Barendrecht optreden alsof in Carnisse geen schout en schepenen te vinden zijn. Iets later, op de grens met de 19e eeuw, treden er wel een schout en schepenen op in Carnisse.
Kortom, hierover kan geen duidelijkheid worden verschaft. Wellicht kan diepgaander onderzoek resultaat opleveren. Het antwoord is aan de onderzoeker.
De ambachten mochten gescheiden zijn, ze deelden wel een kerk, school en diaconie. Dit laat zien hoe klein de ambachten waren.
Literatuur: Oost- en West-Barendrecht / L. van Ollefen, In: De Nederlandsche stad- en dorpbeschrijver. - dl. 1: 't Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard, de Zwijndrechtse Waard, de Riederwaard, en 't Land van IJsselmonde. Hierachter: Carnisse, 1793.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Verwant materiaal
Verwant materiaal
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1611-1811
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de ambachten Oost Barendrecht, West Barendrecht en Carnisse
Auteur:
T.H. Vermeer
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2009
Overheid of particulier:
Overheid
Geografische namen: