Uw zoekacties:

1437 Archief van de gemeenten Oost-Barendrecht en West-Barendrecht, vanaf 1837 gemeente Oost- en West-Barendrecht, vanaf ca. 1907 gemeente Barendrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
1437 Archief van de gemeenten Oost-Barendrecht en West-Barendrecht, vanaf 1837 gemeente Oost- en West-Barendrecht, vanaf ca. 1907 gemeente Barendrecht
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Titel:
Verantwoording
In de periode 1817-1836 is formeel sprake twee dorpsbesturen en dus van twee archiefvormers. Omdat de 'dubbele neerslag' hiervan slechts kleinschalig is, namelijk in de huwelijksbijlagen en de processen verbaal, *  zou een geforceerd scheiden van de archiefvormers alleen maar schade aanrichten. Besloten is om het totaal als afkomstig van één archiefvormer te beschouwen en daar waar het van toepassing is in de beschrijving Oost- of West-Barendrecht te noemen.
Rond 1943 heeft men met terugwerkende kracht onderwerpsbundels volgens de basisarchiefcode aangelegd binnen het negentiende-eeuwse deel van het archief, te beginnen bij 1855. *  Deze actie leidde ertoe dat sommige onderwerpsbundels zichtbaar werden en andere documenten door elkaar heen genummerd bleven volgens de basisarchiefcode. De aangetroffen onderwerpsbundels zijn gesplitst als bleek dat deze een te algemene beschrijving hadden gekregen. Dergelijke bundels zijn vanuit de algemene rubriek 'ingekomen stukken' verplaatst, bijvoorbeeld naar de Taakuitoefening, rubriek 'openbare orde en veiligheid'. De bundels bleven 'ingekomen stukken' heten om de herkomst uit het andere archiefonderdeel traceerbaar te houden. Indien bij splitsing van een bundel slechts één stuk overbleef is dit doorgaans brief of circulaire genoemd. Het bleek onwenselijk om in de geest van deze onvoltooide coderingsactie alsnog bundels te gaan creëren. Waar het grotere pakken betreft met gecodeerde documenten (dooréén) zijn deze zo gelaten, in de hoop dat later duidelijk wordt wat de beweegredenen tot de ordening zijn geweest.
Alle stukken (uitgezonderd die van de gedeponeerde archieven) die na 1923 zijn aangemaakt, zullen worden opgenomen in het archief Gemeentebestuur Barendrecht 1924-1988 (toegang 1438). Hierin zitten enkele delen uit reeksen die al eerder - soms al in de negentiende eeuw - zijn aangemaakt, maar na de cesuur zijn afgerond. Een voorbeeld hiervan is een presentielijst van B & W over de periode 1888-1932. Deze is in de rubriek 'Stukken van de Gemeente Barendrecht van of na 1924' gezet.
Door het Nationaal Archief overgedragen Gemeenterekeningen, oorspronkelijk afkomstig uit het archief van Provinciale Staten van Zuid-Holland, bleken overbodig te zijn naast de reeds voorhanden zijnde gemeentelijke jaarrekeningen (1845-1923) en zijn voor vernietiging vatbaar gesteld. Zo ook de dossiers inzake de totstandkoming van de gemeenterekeningen 1865-1923. Het restant provinciale gemeenterekeningen 1923-1958 zal worden opgenomen in het archief Gemeentebestuur Barendrecht 1924-1988. Eveneens bleken de Registers van geboorte-telkaarten, huwelijkstelkaarten, persoonssterftekaarten vanwege hun geanonimiseerde aard en inhoudelijke dekking door andere stukken geen toegevoegde waarde te bezitten en zijn daarom voor vernietiging vatbaar gesteld. Bij de bewerking leverden de gedeponeerde archieven geen bijzonderheden op. Allen vormen een afgerond geheel.
In 2017 is de aanvulling van 2015 opgenomen onder inventarisnummer 1437_765.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen