Uw zoekacties:

1643 Archief van de Rotterdamse Vereniging ter Behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten, vanaf 1961 genaamd Dr. J.H. Pameijer Vereniging / later Stichting Pameijer

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
1643 Archief van de Rotterdamse Vereniging ter Behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten, vanaf 1961 genaamd Dr. J.H. Pameijer Vereniging / later Stichting Pameijer
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
De Pameijer Stichting, zoals zij zich in 1977 ging noemen, is voortgekomen uit een vereniging van Rotterdamse weldoeners die zich dienstbaar wilden maken aan het welzijn van zenuw- en zielsziekten. Op 16 februari 1926 werd de "Rotterdamsche Vereeniging ter Behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten" opgericht, door de toenmalige geneesheer-directeur van Maasoord, Dr. J.H. Pameijer (1888-1956).
Zijn voornaamste motief om tot de oprichting van deze vereniging te komen, was waarschijnlijk gelegen in de mogelijkheid die de vereniging bood om tot een structurele en permanente samenwerking te komen tussen de "Buitendienst" van de psychiatrische inrichting Maasoord, die hij in datzelfde jaar had opgericht, en de Gemeentelijke Dienst voor Maatschappelijk Hulpbetoon. In 1945 werd de Buitendienst opgeheven. De Buitendienst van Maasoord was de eerste in Nederland die de voor,- en nazorg voor geesteszieken op een systematische manier ter hand nam.
Op 1 januari 1961 fuseerde de Rotterdamse Vereniging ter Behartiging van Maatschappelijke Belangen van Geestelijk Gestoorden met de Stichting tot Oprichting en Exploitatie van Werkinrichtingen voor Zwakzinnigen, en gingen op in de Dr. J.H. Pameijer Vereniging; de naam werd vervolgens in 1977 gewijzigd in Pameijer Stichting.
In 1995 fuseerde Pameijer met de Stichting Keerkring tot de Stichting PameijerKeerkring. Met de Stichting Maasstad en de Stichting RIBW Rijnmond vormt de Stichting PameijerKeerkring de Maaskringgroep, bestuurd door de Stichting Maaskring. In 2007 wordt de Maaskringgroep omgedoopt in Stichting Pameijer, naar de oudste vereniging.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Geschiedenis van de ordening en de beschrijving
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1926-2007 (2010)
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Rotterdamse Vereniging ter Behartiging van de Maatschappelijke Belangen van Zenuw- en Zielsziekten, vanaf 1961 genaamd Dr. J.H. Pameijer Vereniging / later Stichting Pameijer, 1926-2007 (2010)
Auteur:
J.C.A. van Dongen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Particulier
Trefwoorden:
Archiefvormer(s):