Uw zoekacties:

1806 Archief van de Bestuursdienst, directie Algemene Bestuurszaken / Bestuurlijk Platform Zuidvleugel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
1806 Archief van de Bestuursdienst, directie Algemene Bestuurszaken / Bestuurlijk Platform Zuidvleugel
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
Bestuurlijk Platform Zuidvleugel was een samenwerkingsverband tussen gemeenten in de Randstad, de vier grote steden (G4) en de provincie Zuid-Holland. Het werd opgericht in 1997. Doelstelling: uitgroeien tot een vitaal, hoogwaardig ingericht en goed bereikbaar metropolitaan gebied in het zuidwesten van de Randstad (Zuidvleugel).
Het bestond uit de aspecten:
1. de Interdepartementale Commissie Economische Structuurversterking (ICES)
2. de Gemeenschappelijke Regeling Samenwerkingsverband Randstad
3. het overleg van de vier grote steden (G4 overleg)
4. de vereniging Deltametropool.
Dit werd gebundeld in het project "Zuidvleugel", waarvan het projectbureau gevestigd was in het Provinciehuis in Den Haag. Het project 'De Zuidvleugel' behartigt dus de belangen van de Zuidwestelijke Randstad.
Het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel wilde vaststellen welke ruimtelijke ontwikkelingen het meest kansrijk waren in het licht van de centrale doelstelling om de migratie van bevolkingsgroepen en bedrijven een halt toe te roepen.
Daartoe werden voor de periode 2010-2020 kansrijke plekken en profielen voor "multimodale knopen" en nieuwe stedelijke ontwikkelingszones geïdentificeerd. Het centrale uitgangspunt hierbij was het keren van de migratie van bevolkingsgroepen uit de Zuidvleugel door het bieden van kwalitatief hoogwaardige en gedifferentieerde woon- en werkmilieus.
De Vereniging Deltametropool vloeide voort uit een initiatief van de wethouders Ruimtelijke Ordening van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag uit 1996, om gezamenlijk een visie te ontwikkelen op de verdere verstedelijking in West-Nederland.
De samenwerking tussen de vier grote steden heeft in februari 1998 geresulteerd in de zogeheten Verklaring Deltametropool. Hierin werden de uitgangspunten geformuleerd, van waaruit verdere verstedelijking zou moeten plaatsvinden. Eind 1998 is besloten om het initiatief Deltametropool verder te verdiepen op basis van het bundelen van de krachten in een vereniging Deltametropool.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1990-2006
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Bestuursdienst, directie Algemene Bestuurszaken / Bestuurlijk Platform Zuidvleugel, 1990-2006
Auteur:
Team Rotterdamse Archiefselectie
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Overheid