Uw zoekacties:

1827 Archief van de Bestuursdienst, Projectbureau Sociale Vernieuwing

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
1827 Archief van de Bestuursdienst, Projectbureau Sociale Vernieuwing
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
"Sociale Vernieuwing" had tot doel de maatschappelijke achterstand van mensen efficiënter en effectiever aan te pakken. Het was de bedoeling dat de gemeenten bestaande subsidies van verschillende ministeries zouden verzamelen in één budget. Dat budget konden de gemeenten vervolgens naar eigen inzicht besteden om criminaliteit, drugsverslaving, onderwijsachterstanden en werkloosheid te bestrijden.
Sociale Vernieuwing in Rotterdam was noodzaak, omdat grote groepen bedreigd werden met permanente werkloosheid, ondanks het aantrekken van de stedelijke economie, de stad door velen beleefd werd als onveilig en vervuild, talenten van groepen uit de Rotterdamse bevolking onvoldoende aangesproken werden en grote groepen mensen geïsoleerd leefden en niet actief deelnamen aan de samenleving.
De bestuurlijke leiding van het project was vanaf 1990 in handen van een commissie onder voorzitterschap van de wethouder voor Stadsvernieuwing en Volkshuisvesting. Het Projectbureau Sociale Vernieuwing was de uitvoerende organisatie. Per 31 maart 1994 zijn de werkzaamheden van het Projectbureau beëindigd. De afsluiting vond plaats op de Opzoomerdag, 28 mei 1994. De toen nog lopende projecten werden verdeeld over diensten en bedrijven.
Enige jaren later werd een project onder dezelfde noemer opgestart door de directie Algemene Zaken (AZ). Per januari 20016 werd dit project voorgezet door het bureau Gemeentesecretaris (BGS).
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Verwant materiaal
Verwant materiaal

Kenmerken

Datering:
(1988) 1990-2000
Beschrijving:
Inventaris van het archief van de Bestuursdienst, Projectbureau Sociale Vernieuwing, (1988) 1990-2000
Auteur:
Team Rotterdamse Archiefselectie
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Overheid