Uw zoekacties:

303 Archief der hooge Heerlijkheid Albrandswaard

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
303 Archief der hooge Heerlijkheid Albrandswaard
Inhoud en structuur van het archief
Verantwoording
Titel:
Verantwoording
Wanneer blijkt dat archiefstukken, hetzij veel, hetzij weinig, ergens in Nederland bij een particulier onder berusting zijn, in niet geordende staat en nog niet beschreven, dan zal ieder, die iets voor de historie van zijn land en het archiefwezen gevoelt, onmiddellijk in het geweer komen en maatregelen beramen om dergelijke stukken althans geordend en beschreven te krijgen.
Na toestemming door W.J. van Heel was begin oktober 1948 de beschrijving der stukken zoover gevorderd, dat een inventaris was samengesteld. Bij het samenstellen van dezen inventaris was reeds gebleken, dat naar alle waarschijnlijkheid meer stukken, die op de heerlijkheid betrekking zouden hebben, moesten bestaan en dat vermoedelijk ook eerder een poging tot inventarisatie was gedaan, hoewel tot dien tijd nog geen oude inventaris aan het licht was gekomen.
Wel wees nummering van verschillende stukken in romeinsche of arabische cijfers, van sommige stukken met beide, hetzij met inkt, hetzij met potlood, op het mogelijke bestaan van een inventaris. De nummeringen dekten elkaar echter niet, zoodat er verder geen notitie van genomen werd.
Korten tijd nadat de laatste hand aan genoemden inventaris was gelegd, deelde Mr. W.J. van Heel mij mede, dat nog verschillende stukken vóór den dag waren gekomen, die eveneens tot het archief behoorden. Hierbij bevonden zich o.a. enkele oude opsommingen van de stukken op den Albrandswaard betrekking hebbende.
De reeds gemaakte inventaris werd evenwel aangehouden en door tusschenvoeging resp. bijvoeging en overnummering gewijzigd in den hierachter volgenden.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen
Beschrijving van de series en archiefbestanddelen

Kenmerken

Datering:
1201-1908
Beschrijving:
Archiefstukken der Hooge Heerlijkheid Abrandswaard
Auteur:
J.H. Brakke
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
1949
Overheid of particulier:
Particulier
Trefwoorden:
Geografische namen:
Archiefvormer(s):