Uw zoekacties:

442 Archieven van de Libanon Scholengemeenschap en voorgangers (HBS)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
442 Archieven van de Libanon Scholengemeenschap en voorgangers (HBS)
Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Titel:
Geschiedenis van de archiefvormer
Overeenkomstig het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 9 augustus 1917 besloot de Gemeenteraad in zijn zitting van 25 juli 1918 om met ingang van 1 september 1918 een Tweede H.B.S. voor Meisjes te openen in Kralingen. Deze school werd aanvankelijk ondergebracht in het gebouw van de lagere school aan de Voorschoterlaan, later aan de IJsclubstraat. In 1921 kon de Tweede H.B.S. voor Meisjes haar intrek nemen in het nieuwe schoolgebouw aan de Mecklenburglaan. Tot directrice van de Tweede H.B.S. voor Meisjes werd benoemd W.E. Wijnand. In 1926 werd aan de Eerste H.B.S. voor Meisjes directrice Bakhuizen van den Brink opgevolgd door dr. A.C.S. de Koe. Bij de aanvang van de cursus 1928/29 werden de beide Hogere Burgerscholen voor Meisjes, overeenkomstig het besluit van de Gemeenteraad van 1 juli 1927, omgezet in Lycea voor meisjes. Deze omzetting was sterk bepleit door de beide directrices. Beide scholen hadden nu een afdeling A, 5-jarige cursus (M.M.S.), een afdeling B, 6-jarige cursus (H.B.S.) en een afdeling C, 6-jarige cursus (Gymnasium). Een Gymnasium-afdeling op beide Lycea bleek echter te veel van het goede te zijn. Met ingang van 1 september 1932 werd de B-afdeling (de afdeling H.B.S.) van het Eerste Lyceum voor Meisjes verplaatst naar het Tweede Lyceum voor Meisjes, en de C-afdeling (de afdeling Gymnasium) van het Tweede Lyceum voor Meisjes naar het Eerste. De toestand was per 1 september 1932 als volgt: het Eerste Lyceum voor Meisjes (de vroegere Eerste H.B.S. voor Meisjes aan de Witte de Withstraat) heette nu Lyceum voor Meisjes. De school had een afdeling M.M.S. en een afdeling Gymnasium. Het Tweede Lyceum voor Meisjes (de vroegere Tweede H.B.S. voor Meisjes aan de Mecklenburglaan) heette nu H.B.S. voor Meisjes met 5- en 6-jarige cursus. Deze school had een afdeling H.B.S. en een afdeling M.M.S. Daarnaast was er een afdeling voorbereidend hoger en middelbaar onderwijs (VHMO).
In 1935 werd de directrice van de H.B.S. voor Meisjes, W.E. Wijnand, opgevolgd door dr. J.J. van Dullemen. De oorlogsjaren brachten voor de school ingrijpende veranderingen met zich mee. Reeds in september 1939 werd het schoolgebouw aan de Mecklenburglaan door de Marine gevorderd. Voor de schoolbevolking begon nu een periode van 6 jaren van omzwervingen. In 1940 trokken de bezetters in het gebouw aan de Mecklenburglaan, en na de bevrijding werd het gebouw gebruikt ter huisvesting van de Canadezen. Op 1 september 1942 werd op last van de bezetter de M.M.S.-afdeling van het Lyceum voor Meisjes samengevoegd met de H.B.S. voor Meisjes met 5- en 6-jarige cursus. De Gymnasium-afdeling werd verplaatst naar het Erasmiaans Gymnasium. Er was nu dus weer een H.B.S. voor Meisjes in Rotterdam. De school werd gehuisvest in het schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. Dit schoolgebouw werd echter ook al weer snel gevorderd. De reorganisatie betekende het einde van de loopbaan van directrice dr. A.C.S. de Koe. Directrice van de samengevoegde H.B.S. voor Meisjes werd dr. J.J. van Dullemen; zij werd echter in 1943 door de bezetter geschorst. Haar opvolgster was J.G. Steensma. Na de bevrijding keerde dr. J.J. van Dullemen terug als directrice. Men kreeg toen ook weer de beschikking over het schoolgebouw aan de Witte de Withstraat. De gestage groei van het aantal leerlingen en het sterk verouderde gebouw maakten een nieuwe behuizing noodzakelijk.
Besloten werd het oude schoolgebouw aan de Mecklenburglaan geheel te moderniseren. In september 1953 werd de verbouwde school feestelijk in gebruik genomen. In 1955 werd directrice dr. J.J. van Dullemen opgevolgd door drs. J.C. Greebe. Ten gevolge van de Mammoetwet kwam tien jaar later, in 1965, einde voor de school als H.B.S. voor Meisjes. In de vergadering van de Gemeenteraad van 29 april 1965 werd het voorstel van Burgemeester en Wethouders aangenomen om aan de H.B.S. voor Meisjes aan de Mecklenburglaan een experimentele afdeling H.A.V.O. voor meisjes en jongens te verbinden, met ingang van de cursus 1965/66. De naam van de school werd nu veranderd van H.B.S. met 5- en 6-jarige cursus voor Meisjes tot Gemeentelijke School voor H.B.S., M.M.S. en H.A.V.O. aan de Mecklenburglaan. Later kreeg de school de naam Mecklenburgschool, echter niet voor lang. Rond 1970 ging de school op in het groter geheel van de Libanon-scholengemeenschap. Voor de geschiedenis van de school kan ik verder nog verwijzen naar "Van Maxi tot Maksi", een gedenkboekje, uitgegeven t.g.v. het opgaan van de school in de Libanon-scholengemeenschap in 1970.
Het gebouw aan de Mecklenburglaan dateert uit 1921 en is een rijksmonument, evenals het aparte gymnastieklokaal en de conciërgewoning. Het was gebouwd als de tweede H.B.S. voor Meisjes in Rotterdam, die was opgericht in 1872. In september 1939 werd het gebouw gevorderd voor de Rotterdamse mariniers en begon voor de school een jarenlange zwerftocht door de stad. In 1940 werd het pand in gebruik genomen door de Duitsers, en na de bevrijding in 1945 bivakkeerden er Canadezen. Van 1945 tot ongeveer 1950 was het gebouw ingericht als noodziekenhuis.
Geschiedenis van het archief
Inhoud en structuur van het archief
Samenvatting van de inhoud
Verantwoording
Aanwijzingen voor de gebruiker
Opmerkingen openbaarheidsbeperkingen

Kenmerken

Datering:
1909-1975
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de Libanon Scholengemeenschap en voorgangers (HBS), 1909-1975
Auteur:
J.C.A. van Dongen
Plaats van uitgave:
Rotterdam
Jaar van uitgave:
2020
Overheid of particulier:
Particulier